99 godina od smrti Alekse Šantića
Istaknuto Kultura

99 godina od smrti Alekse Šantića

Aleksa Šantić  je bio bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najpoznatijih predstavnika novije lirike u Bosni i Hercegovini. Rodio se 27. maja 1868. godine, a umro je 2. februara 1924. godine.

Najveći dio svog života je proveo u rodnom Mostaru. Nakon što mu je otac umro, staranje je preuzeo strogi stric. Imao je dva brata, Peru i Jakova, te sestru Radojku koja se udala za njegovog prijatelja Svetozara Ćorovića. Živio je u trgovačkoj porodici u kojoj nisu imali razumijevanja za njegov talent. Poslije završetka trgovačke škole u Trstu i Ljubljani, vratio se u rodni Mostar.

Bio je i jedan od osnivača kulturnog lista ”Zora kao i predsjednik Srpskog pjevačkog društva ”Gusle u Mostaru. Tu se upoznao i družio s poznatim pjesnicima tog doba: Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Osmanom Đikićem i drugima.

U njegovom pjesničkom stasavanju najviše udjela su imali pjesnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović Zmaj, a od stranih pjesnika najvažniji utjecaj je imao Heinrich Heine, koga je i prevodio s njemačkog jezika. Svoju najveću pjesničku zrelost Šantić dostiže između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najljepše pjesme.