Albanci u Zagrebu protiv Lekaj Prljaskaj: “Šikanira nas i vrijeđa odlukama, trebamo promjenu”
Istaknuto Politika

Albanci u Zagrebu protiv Lekaj Prljaskaj: “Šikanira nas i vrijeđa odlukama, trebamo promjenu”

Novoizabrani članovi Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Zagreba uputili su oštro pismo saborskoj zastupnici Ermini Lekaj Prljaskaj jer, kako navode u pismu, pravi razdor među Albancima u Hrvatskoj.

U otvorenom pismu navode kako je saborska zastupnica sazvala sjednicu na kojoj bi trebali osnovati Koordinaciju vijeća albanskih manjina u Hrvatskoj, ali na njoj, prema tvrdnjama članova Vijeća, ne mogu učestvovati predstavnici iz Zagreba jer još nisu službeno konstituirani.

Nadalje tvrde da je to Prljaskaj kao pravnica znala, ali da “namjerno marginalizira i šikanira Vijeće Albanaca u Hrvatskoj jer nisu dio njezine struje”.

U nastavku donosimo cijelo saopćenje:

“REAKCIJA (Kako saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj nastavlja dijeliti albansku zajednicu)

Zgroženi smo i oštro osuđujemo poziv saborske zastupnice pet nacionalnih manjina Ermine Lekaj Prljaskaj u kojem se navodi sastanak albanskih udruženja i Vijeća albanskih nacionalnih manjina u Hrvatskoj 15. juna.

Saborska zastupnica u dnevnom redu navodi pod tačkom 3 (tri) osnivanje Koordinacije vijeća albanskih nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Tu tačku smatramo apsolutno neadekvatnom i sramotnom iz sljedećih razloga:

1. Ermina Lekaj Prljaskaj je saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskoj te njena uloga nije osnivanje Koordinacija, nego je njena uloga striktno opisana Ustavom i zakonima RH;

2. Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba (čiji su budući članovi 25 ljudi s naše liste) konstituirat će se 16. juna, samo dan nakon što će se osnovati navedena Koordinacija, u kojoj, po zakonu, a gđa. Prljaskaj je pravnica pa to vrlo dobro zna, predstavnici Vijeća u Zagrebu ne mogu učestvovati;

3. Vijeće albanske nacionalne manjine Grada Zagreba je najveće Vijeće Albanaca u Hrvatskoj te su njihovi članovi direktno birani na izborima i voljom naroda. Vijeće je jedino političko predstavničko tijelo Albanaca u Zagrebu te osnivanje Koordinacije bez njihovih predstavnika nema nikakvog smisla i nastavlja praviti razdor u albanskoj zajednici, a to smatramo apsolutno neprihvatljivim;

Zaključno, gđa. Lekaj Prljaskaj ovim potezom nastavlja šikanirati i marginalizirati Vijeće u koje nije uspjela postaviti svoje ljude na posljednjim manjinskim izborima. Uz to, gđa. Lekaj Prljaskaj nije bila ni na jednom događaju Vijeća Albanaca u Zagrebu u njihovu prethodnom mandatu niti je na bilo koji način ponudila pomoć ili saradnju, a projekata je bilo napretek.

Pozivamo saborsku zastupnicu da prekine s praksom razdora albanske zajednice te, kako joj nalaže Ustav, bude predstavnica svih, a ne samo pojedinih interesnih skupina. A mi možemo samo poručiti da su potrebne velike promjene”.