Andrej Plenković bio u posjeti HNS-u u Mostaru: U fokusu formiranje vlasti u FBiH i “legitimno predstavljanje”
Istaknuto Nekategorisano Politika

Andrej Plenković bio u posjeti HNS-u u Mostaru: U fokusu formiranje vlasti u FBiH i “legitimno predstavljanje”

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je u subotu u Mostaru da se što prije ustroje nove vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bi se u cijelosti proveli rezultati nedavnih izbora, a BiH postala stabilna, što očekuju i administracije SAD-a i EU-a, te je najavio nastavak podrške tamošnjim Hrvatima, kako on navodi, u ostvarenju jednakopravnosti.

“Pozivam sve stranke u Federaciji BiH da naprave drugi korak zrelosti kako bi se na području Federacije uspostavila vlada jer se to očekuje i jer je to bila poruka SAD-a, EU-a, da trebamo vidjeti funkcionalnu i skladnu BiH u kojoj će se svi osjećati dobro i ići naprijed. U tome će Hrvatska biti najsnažniji zagovaratelj”, rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Plenković zajedno s izaslanstvom, potpredsjednikom Vlade i ministrom branitelja Tomom Medvedom, te šefom diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom, učestvovao je na XI. zasjedanju Hrvatskog narodnog Sabora koji se u danas održao u Mostaru.

Nakon izbora održanih 2. oktobra prošle godine u BiH još jedino nije izabrana izvršna vlast, predsjednik i dva dopredsjednika te nova Vlada u entitetu FBiH. Planove HDZ-a BiH i stranaka tzv. “osmorke” koje predvodi SDP BiH da izabere izvršnu vlast remeti činjenica da politička organizacija s najvećim brojem glasova Stranka demokratske akcije (SDA) ima kontrolu nad bošnjačkim klubom u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda FBiH. Na taj su način postali gotovo nezaobilazna stranka u formiranju vlasti na razini tog entiteta.

Premijer Plenković izrazio je uvjerenje i kako najvažnije srpske i bošnjačke stranke zagovaraju integraciju BiH u Evropsku uniju, te je nagovijestio potporu svoje vlade ubrzavanju tog procesa u BiH. Nedavno je na Evropskom vijeću premijer učestvovao u odobravanju kandidatskog statusa za BiH. 

“Upravo s tom pozicijom, a s obzirom na naše prijateljske odnose i geografsku povezanost, historijske veze, kulturne veze, ogromnu privrednu razmjenu, učinit ćemo sve da BiH ide tim pravcem jer osjećamo da to svi ključni partneri ovdje zaista i žele”, istakao je. 

Plenković je rekao i to kako ”snažno podupire zajedništvo Hrvata te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje njihove jednakopravnosti sa Srbima i Bošnjacima”. 

“Dolazak na HNS je prilika dati podršku hrvatskom narodu kao jednakopravnom, da u ovoj deklaraciji koja će se usvojiti, stoji da je BiH i domovina hrvatskog naroda, što je u potpunosti na tragu onoga što sve hrvatske strane, vlada stalno govore. Na tome želimo graditi podršku hrvatskom narodu i kada je riječ o identitetu, pravima i legitimnoj zastupljenosti u vlasti”, istakao je. 

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović istakao je kako Hrvati u BiH žele očuvati BiH kao zemlju stabilnosti i mira ”s euroatlantskom perspektivom u kojoj će Hrvati imati potpunu jednakopravnost i legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti kao konstitutivni narod”. 

Izrazio je očekivanje da će se šest mjeseci nakon uspostave vlasti na razini FBiH postići dogovor o izbornim reformama kako bi se riješilo pitanje, kako ga on zove, legitimnog izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, gdje se, podvukao je, štite kolektivna prava hrvatskog naroda. 

Isto tako, Plenković je naglasio kako će Republika Hrvatska nakon ulaska u Schengen nastojati olakšati saradnju na granici s BiH.