Autoceste u Hrvatskoj i BiH uvode integrirani sistem elektronske naplate?
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Autoceste u Hrvatskoj i BiH uvode integrirani sistem elektronske naplate?

Vozači koji u Hrvatskoj cestarinu plaćaju uređajima za elektronsku naplatu (ENC) uskoro bi ih mogli koristiti i za plaćanje prolaska autocestama u Bosni i Hercegovini, najavila je kompanija Autoceste Federacije BiH.

U saopćenju dostavljenom lokalnim medijima predstavnici ove kompanije potvrdili su kako su početkom sedmice s Hrvatskim autocestama (HAC) otvorili pregovore o uvezivanju sistema naplate. Vozači koji imaju ENC uređaj kupljen u jednoj od dvije države mogli bi ga koristiti i u susjednoj i tako pojednostaviti plaćanje te osigurati saobraćaj bez suvišnog zaustavljanja.

“Već su predstavljene neka idejna rješenja, te se sredinom narednog mjeseca očekuju novi sastanci na kojima bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku saradnju”, stoji u saopćenju iz Autocesta FBiH. 

Kako se dodaje, projekt uvezivanja naplate cestarine se planira realizirati uz potporu međunarodnih finansijskih institucija, a sada je u toku izrada tehničkih rješenja.

O povezivanju sistema naplate cestarine elektronskim putem za sada se pregovora samo za autoceste koje su na teritoriji FBiH, no plan je da se u to uključe i one na teritoriji Republike Srpske, kojim upravlja druga kompanija pod nazivom Autoputevi RS.

U samoj BiH trenutno ne postoji integrirani sistem naplate cestarina jer se one obračunavaju zasebno u svakom od dva entiteta. Autoceste Federacije i Autoputevi RS od prije dva mjeseca pregovaraju u nastojanju da riješe taj problem tako što bi povezali elektronske sisteme koje sada dijeli entitetska granica.