BiH: Elmedin Konaković se izvinjavao spasiocima zbog nerada Vijeća ministara
Istaknuto Politika

BiH: Elmedin Konaković se izvinjavao spasiocima zbog nerada Vijeća ministara

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković bio je prisiljen izviniti se članovima timova za spašavanje koji su otišli u Tursku pomoći u pronalaženju preživjelih u katastrofalnom potresu, nakon što su ih državne vlasti ostavile na cjedilu jer nisu bile u stanju provesti procedure propisane zakonima.

Konaković od srijede boravi u posjeti Turskoj gdje se sastao s ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, a potom je posjetio pripadnike civilne zaštite i Gorske službe spašavanja (GSS) iz BiH angažirane u gradu Hatay.

GSS Federacije BiH na svojoj Facebook stranici objavio je da su pripadnici te službe Konakoviću izrazili nezadovoljstvo reakcijom najviših razina vlasti u BiH nakon potresa u Turskoj, zbog čega je ministar ponudio izvinjenje u svoje lično i u ime Vijeća ministara BiH zbog niza propusta koji su usporili dolazak spasilaca iz BiH u Tursku i regiju.

”Ministar je saslušao oštre kritike koje su mu iznesene, nakon čega je obećao da će u budućnosti uraditi sve što je u mogućnosti da GSS dobije svoje mjesto u zakonu i institucijama države BiH”, stoji u objavi na Facebooku.

Konaković je ranije i sam priznao kako je Vijeće ministara BiH u novom sazivu palo na prvom ozbiljnijem ispitu jer nije bilo u stanju pravodobno donijeti odluke kojima bi se osiguralo da BiH kao država pošalje svoje timove za pomoć u Tursku pa su to onda dva entiteta učinila samostalno.

Zbog toga je BiH izgubila mogućnost nadoknade 75 posto troškova organizacije i slanja takve humanitarne misije, na što bi imala pravo kao članica Evropskog mehanizma civilne zaštite, pa će sve te troškove sada platiti porezni obveznici.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić ove se sedmice pravdao tvrdnjama kako je on odmah reagirao i poslao odgovarajuće dokumente, odnosno zahtjeve predsjedavajućoj Borjani Krišto (HDZ BiH), no ona ipak nije sazvala očekivanu hitnu sjednicu Vijeća ministara na kojoj bi se donijele potrebne odluke.

”Ja ne znam zbog čega sjednica nije održana”, kazao je Nešić navodeći kako je problem po svemu sudeći u činjenici da je BiH ”složena država”.

Timovi za spašavanje i pripadnici GSS-a iz dva entiteta te distrikta Brčko u Turskoj su do četvrtka uspjeli izvući iz ruševina najmanje deset osoba koje su nekako preživjele potres te tijela 27 poginulih.