BiH: Milorad Dodik ostao usamljen, opozicija ga optužila za političke manipulacije
Istaknuto Nekategorisano Politika

BiH: Milorad Dodik ostao usamljen, opozicija ga optužila za političke manipulacije

Čelnici političkih stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, predvođene Miloradom Dodikom, u ponedjeljak su potpisali izjavu kojom su zaprijetili povlačenjem iz vlasti na državnom nivou ako se tom entitetu ne prepuste nepokretnosti u vlasništvu Bosne i Hercegovine, no opozicija ih u tome nije poduprla.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević ocijenio je kako je Dodikova deklaracija zapravo “obični pamflet” koji aktuelnom predsjedniku RS-a služi samo kako bi prikrio katastrofalno finansijsko stanje u entitetu.

“Taj je dokument pun političkih besmislica”, kazao je Miličević novinarima u Banjoj Luci pojašnjavajući zbog čega SDS odbija potpisati Dodikovu izjavu. Partija demokratskog progresa (PDP), koja je također dio opozicionog bloka, o tom dokumentu s Dodikom nije željela ni razgovarati.

Dodik je nakon toga ipak okupio saveznike s kojima je u vlasti, a oni su potpisali izjavu odnosno “plan” od dvadesetak tačaka u kojima, uz ostalo, stoji prijetnja kako će se iz Ustavnog suda BiH povući suci srpske nacionalnosti, a RS će na administrativnoj  granici s Federacijom BiH uspostaviti stalni policijski nadzor.

Sve bi to uslijedilo ako bi u parlamentu BiH bio razmatran zakon o državnoj imovini. Dodik tvrdi kako imovinu imaju samo entiteti, dok BiH kao država ima samo vanjsku granicu, ali ne i teritoriju i nepokretnosti koje su na njoj. Presudu Ustavnog suda BiH, po kojoj entiteti ne smiju raspolagati nepokretnostima dok se to pitanje ne uredi državnim zakonom, proglasio je protivnom Daytonskom sporazumu.

“RS ovime ulazi u proces jačanja ovlasti koje je imala u skladu s Daytonskim sporazumom”, kazao je Dodik optužujući Ustavni sud BiH za kršenje ustava.

Dodao je kako RS na ovaj način želi zaustaviti “sramno ponašanje” međunarodne zajednice u BiH koju optužuje da je pristrasna.

Ranija najava potpisivanja ovakve izjave izazvala je burne reakcije u bošnjačkim i građanskim strankama, čiji su čelnici, s druge strane, potpisali zajedničku izjavu da će svim sredstvima braniti pravo BiH da sačuva svoju imovinu i spriječiti da RS preuzme vlasništvo nad nepokretnostima na njenoj teritoriji.

Spor oko vlasništva nad državnom imovinom prouzročio je prvu veliku političku krizu u BiH nakon što je u njoj uspostavljena nova vlast na temelju rezultata izbora provedenih u oktobru 2022. godine.

Prema sporazumu o sukcesiji imovine bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije današnja BiH pravni je nasljednik imovine koja je nekada bila društveno odnosno državno vlasništvo iz SR BiH i Republike BiH, koja je bila uspostavljena od 1992-1995.