BiH nakon šest godina opstrukcija uspostavlja saradnju s Europolom
Istaknuto Nekategorisano Politika

BiH nakon šest godina opstrukcija uspostavlja saradnju s Europolom

Bosna i Hercegovina će nakon godina opstrukcija napokon uspostaviti saradnju s Europolom, a protokol kojim je ta saradnja omogućena u utorak su u Sarajevu potpisali ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Zbog unutrašnjih političkih sukoba u BiH se od 2016. godine, nakon što su potpisali sporazum o saradnji s Europolom, politički čelnici godinama nisu mogli dogovoriti ko će predstavljati zemlju pri ovoj evropskoj policijskoj agenciji. Vlasti Republike Srpske uz to su odbijale da kontaktna tačka bude smještena u sjedištima državne vlasti u Sarajevu, odnosno pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, gdje je i kontaktni ured za saradnju s Interpolom.

BiH je zbog toga sve do sada bila jedina zemlja na Balkanu koja nije imala saradnju s Europolom.

Na kraju je tek ove godine postignut kompromis po kojem će ured biti u Ministarstvu sigurnosti, a prvi predstavnik BiH pri Europolu u Den Haagu bit će iz MUP-a RS-a.

“Niko prije šest godina nije pretpostavljao koliko će veliki problem biti provesti potpisani sporazum o saradnji”, kazao je Sattler uoči potpisivanja provedbenog protokola na koji su svoju suglasnost morali dati predstavnici čak 17 policijskih agencija i MUP-ova, koliko ih ima u BiH.

Sarajevski ured za saradnju s Europolom trebao bi postati operativan u maju, a EU će za njega osigurati potrebnu informatičku opremu.

Sattler je kazao kako bi ovo trebalo značajno pomoći borbi BiH protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je bitna pretpostavka za napredak na putu ka članstvu u EU i dio prioriteta koje je za tu zemlju Evropska komisija definirala još 2019. godine.

Voditeljica odjela za strategije i vanjske odnose Europola, Patricia Silveira, kazala je kako potpisivanje provedbenog protokola vidi kao dokaz spremnosti vlasti u BiH na saradnju, te je posebno istaknula kako cijela regija ima zadaću doprinijeti zajedničkoj borbi protiv sigurnosnih prijetnji.

“Zajednički napori u borbi protiv organiziranog kriminala u ovom su trenutku važniji nego ikada”, kazala je Silveira.