BiH od EU dobila 70 miliona eura pomoći za energetsku stabilnost
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

BiH od EU dobila 70 miliona eura pomoći za energetsku stabilnost

Evropska komisija odobrila je 70 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata koje je izazvala ruska agresija na Ukrajinu, saopćila je u utorak Delegacija Evropske unije u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno, iz sjedišta Evropske komisije BiH dostavljen je potpisani sporazum o finansiranju paketa energetske potpore u vrijednosti od 70 miliona eura kroz koji će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u toj zemlji u suočavanju s rastućim cijenama i osigurati potpora energetskoj tranziciji.

Isplata prvog dijela pomoći od 63 miliona eura ipak će biti uvjetovana pozitivnom ocjenom Evropske komisije o provedbi mjera vezanih za energetsku tranziciju zemlje, što ih je Vijeće ministara BiH usvojilo u decembru prošle godine.

„Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine doveo je do značajnog povećanja cijena domaćinstvima, uključujući račune za energente. EU je odani prijatelj i partner BiH, a paket energetske potpore osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju s trenutnim izazovima“, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Pojasnio je kako će najugroženije porodice dobiti više od dvije trećine svih sredstava dodijeljenih BiH, dok će ostatak biti usmjeren ka poboljšanju energetske učinkovitosti u domaćinstvima i privatnom sektoru.

Paket energetske potpore Zapadnom Balkanu najavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom svoje posjete regiji u oktobru 2022. Tim je paketom za ove namjene osigurano ukupno milijardu eura.