BiH: Organizovan naučni skup i izložba na temu “Dokumentovan, a nepresuđen genocid”
Društvo

BiH: Organizovan naučni skup i izložba na temu “Dokumentovan, a nepresuđen genocid”

U organizaciji Arhiva Federacije u srijedu je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu organizovan naučni skup i otvorena izložba o temi “Dokumentovan, a nepresuđen genocid”, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su naveli iz arhivske ustanove entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, jedan od ciljeva projekta je dati doprinos borbi protiv falsifikovanja bliske prošlosti u Bosni i Hercegovini te ponuditi naučni odgovor na kvazi-naučne projekte kojim se nastoji negirati genocid nad Bošnjacima.

“Ovo je borba za istinu, odnosno suprotstavljanje lažima, određenim ciljevima. Prvenstveno možemo reći cilju Drugog memoranduma SANU, koji u svom prvom strateškom cilju kaže da je važnost umanjiti zločine koje je počinila Republika Srbija. Oni tamo razrađuju na koji način i kojim metodama”, rekao je direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija.

Istakao je da Arhiv Federacija želi po prvi put javnosti predstaviti dokumente koji, kako je kazao, “jasno dokazuju da je genocid počinjen ne samo u Srebrenici, nego širom BiH i da je bio sistematično isplaniran od Srbije”.

Kako je kazao, za navedeno Arhiv Federacije je angažovao tri naučna radnika, stručnjaka iz oblasti istraživanja zločina i genocida, koji su analizirali više od 200.000 dokumenata kako bi napravili selekciju od 107.

Oni su u svom višegodišnjem naučnom radu prikupili hiljade primarnih izvora, koja koriste u objavljivanju knjiga i naučnih radova na bosanskom i engleskom jeziku, te izlažu u zemlji i inostranstvu šireći naučnu istinu o onome što se dešavalo Bosni i Hercegovini.

Muamer Džananović, naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, naglasio je da stručnjaci iz oblasti istraživanja zločina žive u periodu borbe za narativ o periodu agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima.

“Ulažu se, zaista, velika sredstva. On se institucionalno negira i s tim u vezi jako je važno da se takvim kvazi-naučnim projektima, pokušajima relativizacije agresije, negiranje genocida suprotstavimo naukom i naučnim istraživanjima”, rekao je Džananović.

Hikmet Karčić, naučni saradnik Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, rekao je da je na području manjeg bh. entiteta Republika Srpska prisutna zadnja faza genocida – njegovo negiranje, kao i nova, 11. faza, specifična za BiH: trijumfalizam, odnosno slavljenje zločina.

“Upravo iz tog razloga htjeli smo da zborimo protiv te dvije pojave kroz ovu izložbu gdje smo prikazali dokumente ‘s one strane’. Ovo je dokumentacija koja pripada političkim, vojnim, policijskim službama Republike Srpske i Republike Srbije. Ovo su dokumenti u biti gdje zločinci sami priznavaju ono što je urađeno i što su planirali”, rekao je Karčić.

Podsjetivši da je pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim sudom pravde genocidom nad Bošnjacima okarakterisano samo ono što se dešavalo u Srebrenici tokom jula 1995. godine, Jasmin Medić, naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, rekao je da je na osnovu same definicije genocid počinjen na većem prostoru BiH koji je bio u sastavu RS-a.

“Kada analizirate šest strateških ciljeva, što znači da je to zapravo i genocidna namjera, kad vidite šta je počinjeno na tom prostoru, jasno ćete uočiti da se radi o genocidu. Njemački sudovi su u nekoliko predmeta dokazali da je ovdje počinjen genocid, konkretno nad Bošnjacima. Nesumnjivo je to moglo biti dokazano i pred Međunarodnim sudom, ali nije. U našoj javnosti je problematična činjenica da ako neko nije osuđen za genocid a jeste za zločin protiv čovječnosti, onda to zanemarujemo”, rekao je Medić.

U okviru projekta Arhiva Federacije u četvrtak će se u 19 sati u Domu mladih (Skenderija) organizovati svečanu akademiju na kojoj će biti dodijeljena najveća priznanja u arhivskoj djelatnosti.

Kako je najavljeno, izložba, koja postaje trajno vlasništvo Arhiva Federacije, nakon Sarajeva, biće promovisana širom Bosne i Hercegovine, ali i u Evropi i svijetu.

Izvor: aa.com.tr