BiH: Parlament RS podržao kriminalizaciju klevete, vlast ignorirala primjedbe
Istaknuto Nekategorisano Politika

BiH: Parlament RS podržao kriminalizaciju klevete, vlast ignorirala primjedbe

Parlament entiteta Republika Srpska u četvrtak je glasovima vladajuće većine, koju kontrolira predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, podržao nacrt izmjena krivičnog zakona kojima je uz ostalo predviđena kriminalizacija klevete uz drakonske novčane kazne.

Nacrt zakona podržalo je 49 od 83 zastupnika, koliko ih ima u entitetskom parlamentu, a protiv su bili zastupnici iz opoziconih stranaka.

Oni su tokom rasprave o predloženim zakonskim izmjenama uzalud upozoravali kako se time guši sloboda javne riječi te ograničava rad medija, a na sličan su način ranije reagirala novinarska udruženja iz Bosne i Hercegovine.

Kriminalizacija klevete u formi kako ju je predložila entitetska vlast značila bi uvođenje novčanih kazni u rasponu od najmanje 2.500 do više od 50.000 eura.

Delegacija Evropske unije u BiH, kao i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i misija OESS-a u BiH, tražili su da se ovako definiran zakon povuče iz parlamentarne rasprave jer je riječ o zakonskim rješenjima koje su u potpunom neskladu s evropskom pravnom praksom.

Podsjetili su i kako je osiguranje slobode medija sastavni dio 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti kako bi napredovala na putu ka članstvu u EU, no Dodikova je vlast sve te primjedbe ignorirala i odlučila nacrt poslati na usvajanje.

“Četrdeset i devet zastupnika Narodne skupštine RS je danas podizanjem ruke pokazalo da ih ne zanimaju stajališta UN-a, Vijeća Evrope, EU, OESS-a niti bilo koje druge međunarodne organizacije”, kazao je predsjednik Kluba novinara Banje Luke Siniša Vukelić komentirajući ishod glasanja u parlamentu.

Sada slijedi razdoblje od 60 dana u kojem je ostavljena mogućnost javne rasprave prije nego što nacrt bude pretvoren u prijedlog izmjena zakona i poslan na konačno usvajanje.