BiH: Poljoprivrednici blokirali granični prijelaz Orašje prema Hrvatskoj
Istaknuto Politika

BiH: Poljoprivrednici blokirali granični prijelaz Orašje prema Hrvatskoj

Nešto iza 10 sati u petak s bosanskohercegovačke strane blokiran je Granični prijelaz Orašje prema Županji zbog protesta poljoprivrednika te se vozači usmjeravaju na druge granične prijelaze, objavili su iz Auto-moto kluba Bosne i Hercegovine. 

Nakon što su tokom jučerašnjeg dana traktorima i poljoprivrednom mehanizacijom blokirali put između Orašja i Tuzle, od jutros su poljoprivrednici zapriječili prijelaz granice prema Hrvatskoj. Tamo se s obje strane stvaraju goleme gužve i kolone tegljača, dok se mala vozila usmjeravaju na druge granične prijelaze. 

Na blokadu granice poljoprivrednici su se odlučili nakon što na njihove jučerašnje pozive nisu odgovorile vlasti Federacije BiH. 
Od Vlade FBiH traže isplatu obećane pomoći za proizvedenu pšenicu u prošloj i ovoj godini u iznosu od 300 eura po hektaru, trenutnu isplatu dospjelih poticaja i hitan sastanak s nadležnim federalnim ministrom. 

Predstavnik Udruženja poljoprivrednika Perica Marošević najavio je da će se tokom dana održati sastanak s ministrom poljoprivrede FBiH Kemalom Hrnjićem te pokušati razriješiti prijepori.