BiH ponovno u svađama, Komšić kritizirao Krišto zbog podrške Izraelu
Istaknuto Politika

BiH ponovno u svađama, Komšić kritizirao Krišto zbog podrške Izraelu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić optužio je u ponedjeljak predsjedavajuću Vijeća ministara Borjanu Krišto da je reagirala neoprezno i sebično kada je iskazala podršku Izraelu.

Nova kriza na Bliskom istoku ponovno je pokazala da u BiH nema saglasnosti ni oko značajnih vanjskopolitičkih pitanja pa su iz nje uslijedile potpuno oprečne reakcije, u rasponu od pune podrške Izraelu do solidarnosti s Palestincima na portalima i društvenim mrežama.

Čelnica Vijeća ministara Krišto, koja dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, bila je prvi visoki dužnosnik na državnoj razini koji se očitovao o napadu na Izrael.

“Nedvosmisleno osuđujem nepravedan i brutalan napad Hamasa na Izrael i njegove građane. Čvrsto stojimo uz Izrael u ovim teškim trenucima”, poruka je koju je Krišto proteklog vikenda na engleskom jeziku objavila na društvenoj mreži X.

Komšić kao trennutni šef države u ponedjeljak je na to reagirao ocjenom kako je predsjedavajuća Vijeća ministara istupila neoprezno i sebično jer se, po njegovom sudu, nije osvrnula i na patnje palestinskog naroda.

“To je stajalište politike njene stranke i oni očigledno idu u tom pravcu”, kazao je Komšić.

Ustvrdio je i kako su akcije Hamasa gesta očajnih ljudi koji teroriziranje civila vide kao izlaz pri čemu je sugerirao kako sve to treba posmatrati u kontekstu.

“Nije moguće da se iz BiH čuje jedinstven glas po pitanju sukoba na Bliskom istoku jer se i ta tema koristi za unutrašnjopolitička obračunavanja”, zaključio je Komšić u intervuju za javni servis BHT 1.

Iz Republike srpske stigle su poruke jasne podrške Izraelu, a čelnik tog entiteta Milorad Dodik izjavio je kako židovska država ima pravo braniti se od terorizma, a Židove je odmah proglasio sapatnicima Srba.

“Podržavamo državu Izrael, njihove lidere i institucije. Zajednička historija stradanja čvrsto veže srpski i izraelski narod”, bila je Dodikova poruka objavljena istovremeno dok je njegov ured u Banjoj Luci bio osvijetljen bojama izraelske zastave.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH ranije je reagiralo neutralnom izjavom u kojoj je osudilo stradanje civila i pozvalo na prestanak sukoba. 

“Kao žrtve brutalnih napada na gradove i civile, duboko razumijemo vrijednost svakog mirnog trenutka. Pozivamo na deeskalaciju sukoba i hitnu potragu za dugoročnim mirovnim sporazumima”, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sličan je način reagirao i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović koji je kazao kako osuđuje svaki oblik nasilja, a naročito stradanje nevinih civila.

“Pozivam sve na suzdržanost i brigu o životima nevinih i traganje za mirovnim rješenjem”, izjavio je Kavazović nakon eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba.