BiH: State Department i USAID oštro osuđuju Milorada Dodika
Istaknuto Nekategorisano Politika

BiH: State Department i USAID oštro osuđuju Milorada Dodika

Američko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je nove prijetnje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika otcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, a čelnica USAID-a Samantha Power istovremeno je upozorila da se Dodik priprema krenuti opasnim nedemokratskim putem.

Iz State Departmenta reagirali su posebnom izjavom nakon što je Dodik protekle sedmice najavio da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH koji je entitetima zabranio raspolaganje državnom imovinom dok se njen status ne uredi zakonom koji bi trebao usvojiti državni parlament BiH.

Nastavi li Ustavni sud na tome insistirati, kazao je tada Dodik, RS će se odvojiti od BiH.

“SAD odbacuju komentare predsjednika RS-a Milorada Dodika od 9. marta u kojima je nastojao potkopati Ustavni sud BiH i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju RS-a od BiH”, stoji u izjavi koju potpisuje glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Podsjećaju da Daytonski sporazum jasno propisuje obavezu poštivanja odluka Ustavnog suda kao i da su separatistička retorika i prijetnje mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne.

Naveli su da će SAD smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Daytonski sporazum, a nastavit će podržavati suverenitet i stabilnost BiH.

Direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power posebnom se izjavom na Twitteru pridružila osudama postupaka Milorada Dodika, a prije svega njegovih planova za uvođenje kriminalizacije klevete u RS i nametanje obaveze posebnog registriranja “stranih agenata” odnosno nevladinih organizacija i udruženja koje primjau novčane potpore iz inozemstva.

Napisala je kako Dodik ide “opasnim nedemokratskim putem” i po receptima iz Kremlja planira građanima oduzeti njihova temeljna prava, pravo na kritike i time ujedno omogućiti nesputani razmah korupcije.

Nacrt zakona kojim se kriminalizira kleveta u RS-u predviđa uvođenje drakonskih novčanih kazni većih od 50.000 eura, a uprkos protestima novinarske zajednice koja to smatra napadom na slobodu medija naredne bi sedmice trebao biti temom rasprave na entitetskom parlamentu.

Zakon o “stranim agentima” još nije predložen no Dodik je prošle sedmice kazao kako će on sigurno doći na dnevni red.

Dodik je za svoje planove do sada dobio samo potporu Rusije čiji je ambasador Igor Kalabuhov u petak kazao kako su sporni zakoni unutrašnje pitanje RS-a.

Upravo je Rusija uvođenje zakona o stranim agentima iskoristila kako bi ugušila slobodne medije i ušutkala nevladine organizacije bliske opoziciji.