Čović: Blokada državnih institucija neće ugroziti otvaranje pregovora BiH s EU
Istaknuto Politika

Čović: Blokada državnih institucija neće ugroziti otvaranje pregovora BiH s EU

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je u petak očekivanje da će se deblokrati državne institucije te da neće biti ugrožena odluka Evropske unije o otvaranju pristupnih pregovora s tom zemljom krajem godine.

Na ovosedmičnim sjednicama Vijeća ministara BiH i gornjeg državnog Doma naroda dužnosnici vodeće srpske stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika glasali su protiv ili su blokirali raspravu o reformskim zakonima i odlukama koje podupiru predstavnici HDZ-a BiH te bošnjačko-građanske “Trojke” te su insistirali da se prije toga usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, iz kojega bi otišli suci stranci. Na taj je način blokiran rad ovih institucija važnih za donošenje reformskih zakona u BiH na kojima insistira EU.

Po Čovićevim riječima, dužnosnici HDZ-a BiH su zahvaljujući “umiješnosti” uspjeli spriječiti da padnu zakoni koji su bili na dnevnom redu Vijeća ministara ili koje je ranije usvojio Zastupnički dom.

“Vidjeli ste zadnji Dom naroda, pa i Vijeće ministara da smo se dovijali poslovnički kako zadržati kontinuitet donošenja odluka jer su mnoge stvari privremeno usporene. Ja sam uvjeren da će naša angažiranost, a o tome smo govorili s gospodinom Sattlerom, doprinijeti da u konačnici to i neće biti blokada”, rekao je Čović.

Zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara Čović je tokom dana razgovarao s voditeljem Izaslanstva EU u BiH Johannom Sattlerom kojeg je, kako tvrdi, uvjeravao da je zakone čije je donošenje sada zastalo moguće usvojiti u sljedećih nekoliko sedmica uz postizanje političkog dogovora vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka.

“Ja se nadam da ćemo u jednom novom ambijentu imati novo okupljanje na kojem ćemo te stvari okončati”, dodao je.

Čelnik HDZ-a BiH je uvjeren kako će BiH uspjeti otvoriti pregovore s EU do kraja godine kao rezultat, kako je kazao, napretka kojeg su napravile državne vlasti te da na to neće utjecati aktualna blokada.

“Ovdje ćemo mi morati igrati do 90. ili 100. minute, ali na kraju siguran sam da ćemo dobiti ono što smo planirali”, rekao je Čović.

U oktobru će Evropska komisija predstaviti izvještaj o napretku BiH, dok bi na temelju tog dokumenta i drugih kriterija Evropsko vijeće u decembru trebalo donijeti odluku hoće li otvoriti pregovore s BiH.

Čelnik HDZ-a BiH najavio je i kako će stranke vladajuće većine uskoro započeti razgovore o izmjenama Izbornog zakona. On očekuje da će se tim promjenama, istakao je, “zajamčiti jednakopravnost Hrvata kako bi mogli birati svoje predstavnike u Predsjedništvu BiH i gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda bez preglasavanja drugih naroda”.

“Ja ću učiniti sve zajedno s mojim kolegama da taj proces završimo u ovoj godini”, istakao je.

Tokom stranačke klauzure predstavnici HDZ-a BiH razgovarali su i o organiziranju za izbore za Hrvatski sabor kroz XI. izbornu jedinicu, te evropske izbore.