Čović: Schmidt treba donijeti jednokratnu odluku o deblokadi uspostave Vlade FBiH
Istaknuto Nekategorisano Politika

Čović: Schmidt treba donijeti jednokratnu odluku o deblokadi uspostave Vlade FBiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je u petak kako sve hrvatske stranke insistiraju da visoki međunarodni predstavnik donese jednokratnu odluku koja bi deblokirala izbor Vlade Federacije BiH, protiveći se trajnim izmjenama ustava koje bi, kako on tvrdi, “oslabile poziciju Hrvata”.

Šestog aprila istekao je rok za izbor nove Vlade FBiH, na temelju rezultata izbora iz oktobra prošle godine, a u međuvremenu je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nagovijestio mogućnost intervencije u slučaju da političke stranke ne postignu dogovor.

Novu vladu žele uspostaviti HDZ BiH i stranke probošnjačke i prograđanske osmorke. Na tom putu im stoji potpredsjednik FBiH Refik Lendo, koji ne želi podržati prijedlog novog saziva Vlade bez dužnosnika Stranke demokratske akcije, stranke s najvećim brojem glasova. Taj prijedlog ranije je potpisala predsjednica FBiH Lidija Bradara i drugi potpredsjednik Igor Stojanović.

Dio stranaka osmorke i SDA sada zagovaraju prijedlog da Schmidt izmijeni entitetski ustav i omogući preglasavanje između predsjednice i dvoje potpredsjednika prilikom slanja prijedloga novog saziva Vlade FBiH u parlamentarnu proceduru.

Hrvatske stranke se tome protive jer to, kako kažu, otvara mogućnost da u budućnosti sve hrvatske stranke budu izbačene iz novog saziva vlade te traže privremeno rješenje samo za ovaj izborni ciklus ili pak temeljne ustavne i izborne reforme kojim bi se takva mogućnost odbacila.

“Ta rješenja mogu biti kratkoročna kako bi deblokirao proces koji je danas blokiran, a ako se želi bilo šta u Izbornom zakonu mijenjati, želimo vrlo jasnu izmjenu načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH kojeg trebaju birati Hrvati kao i izaslanike u domovima naroda”, rekao je Čović nakon sjednice vodstva HNS-a BiH. 

Pojasnio je kako “nijedna hrvatska opcija neće podržati nikakva trajna rješenja” koja bi dodatno oslabila ustavnu poziciju Hrvata u entitetskom ustavu.

“Sva druga rješenja koja bi se trebala korigirati u Izbornom zakonu moraju podrazumijevati i legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda”, dodao je. 

Poručio je kako je to i poruka strankama osmorke, koje se moraju odlučiti hoće li prihvatiti zahtjeve Hrvata da se prestane, istakli su, “s preglasavanjem ovoga naroda na izborima”.

Na upit o navodnim planovima predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika za otcjepljenje od BiH, Čović je istakao kako o tome nikada nije razgovarao sa srpskim čelnikom.

“Što prije shvatimo da se ovaj prostor ne može podijeliti, da on mora imati NATO i evropsku budućnost, svima će biti bolje”, rekao je Čović.