Dan kada su njemački okupatori srušili Stari kameni most u Konjicu
Društvo Istaknuto

Dan kada su njemački okupatori srušili Stari kameni most u Konjicu

Tačno 3. marta 1945. godine njemački okupatori srušili su Stari kameni most u Konjicu, prilikom povlačenja svojih trupa. Nakon toga je izgrađen drveni, pa betonsko-čelični most, a 2009. godine ga je turska firma ER-BU, renovirala u izvornom obliku.

U obnovljeni Stari most ugrađeno je ukupno 2.408 blokova sedre, više od deset tona olova, skoro pet tona klamfi, a sve je učvršćeno malterom napravljenim kao nekada, od pijeska, kreča i mljevene opeke.

Radovi na obnovi mosta počeli su 12. maja 2006. godine. Stari kameni most ima šest lukova, a od 2003. godine nalazi se na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. 16. juna 2009. godine, u Konjicu je svečano otvoren Stari kameni most, a ovoj manifestaciji prisustvovao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Otvaranje čuvenog mosta koji spaja dvije obale Neretve simbolično je priređeno 16. juna, na Dan Općine Konjic.

Zadržana je i dužina mosta od 101,80 metara i širina od 5,25 metara. Ukupni troškovi obnove iznosili su oko 5.300.000 KM.

Ovaj most smatra se tačkom gdje se Hercegovina spaja s Bosnom, a uz mostarski Stari most i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, jedna je od najljepših građevina iz turskog doba. Treba napomenuti da je Stari most u Konjicu izgrađen 1682. godine, u vrijeme sultana Mehmeda IV, kao posljednja velika osmanska građevina u BiH, a sagradio ga je Haseči Aliaga iz Blagaja, piše Historija.