Dan šehida obilježen u Zagrebu: Hrvatsku su branili i Bošnjaci iz BiH
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Dan šehida obilježen u Zagrebu: Hrvatsku su branili i Bošnjaci iz BiH

Povodom Dana šehida odana je počast 1.187 Bošnjaka i muslimana, branitelja Domovinskog rata Republike Hrvatske, u sklopu Islamskog centra Zagreb.

Zajedničko koračanje

Naime, ovaj dan se već deset godina zaredom obilježava kod Spomen-obilježja Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata.

Organizaori su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBMNGZ), Udruga Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske i Udruga Počasni vod Bošnjaka, a obilježavanje se održalo pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Nakon tevhida, vjerskog programa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu, održano je polaganje vijenaca i učenje Fatihe, kao i prigodni govori.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske naglasio je kako je žrtva branitelja u Domovinskom ratu nezaobilazan kamen temeljac savremene države.

“Nema bojišta i postrojbe hrvatske vojske i policije gdje hrvatski branitelji muslimani nisu dali svoj doprinos i ponosan sam da smo zajedno koračali u tom pobjedničkom postroju, da smo odbranili svoju zemlju uslijed velikosrpske agresije”, poručio je Medved i podsjetio kako se danas u sličnoj situaciji kao Hrvatska ‘90-ih, nalazi prijateljska zemlja Ukrajina.

Muftija Aziz ef. Hasanović naveo je kako se ove godine Dan šehida na ovom mjestu obilježava deseti put.

“Naši šehidi nas obavezuju, svojom krvlju i žrtvom, graditi društvo po mjeri svih njezinih građana bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju odrednicu”, poručio je muftija Hasanović.

Dodao je i kako je muslimanska zajednica u Hrvatskoj multinacionalna i kako je više nacija učestvovalo u odbrani Hrvatske.

Predsjednik VBNMGZ-a Armin Hodžić podsjetio je kako je 1.187 branitelja Bošnjaka položilo svoj život u odbrani Republike Hrvatske.

“Naša djeca moraju znati ko je bio Šefik Pezerović, ali i ljudi koji su ovdje danas s nama. Ovo je dan na kojem bi nas trebalo biti koliko i na bajram-namazu, to je naša moralna obaveza i dužnost”, poručio je Hodžić.

Okupljenima se obratio i Salih Huremović, predsjednik Udruge Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske, koji je naglasio kako su Bošnjaci jedna od 22 nacionalne manjine u Hrvatskoj koja na ovom području ima višestoljetnu prisutnost te nezaobilaznu ulogu u Domovinskom ratu.

Zajedno s Hrvatima

“U borbi za hrvatsku slobodu, Bošnjaci su naselja i gradove u kojima su živjeli branili zajedno s Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnih manjina, stoga je njihova uloga iznimno velika. Hrvatsku su branili i Bošnjaci iz BiH i trećih zemalja, mnogi od njih nikada nisu bili evidentirani u popisu branitelja”, kazao je Huremović, javlja Anadolija.

Uz ministra branitelja Tomu Medveda i predstavnike Grada Zagreba, vijence su položili predstavnici udruženja branitelja, porodica nestalih i stradalih branitelja i njihovih porodica.

Dan šehida obilježava se drugog dana Ramazanskog bajrama.