Dodikova većina u parlamentu RS-a izglasala kriminalizaciju klevete
Istaknuto Politika

Dodikova većina u parlamentu RS-a izglasala kriminalizaciju klevete

Vladajuća većina u parlamentu Republike Srpske, koju kontrolira Mlorad Dodik, u četvrtak je izglasala zakonske odredbe kojima se uvodi kriminalizacija klevete u tom entitetu, ignorirajući tako brojne osude i upozorenja da se time ograničava sloboda govora i pokušava utjecati na rad nezavisnih medija.

Kriminalizacija klevete u RS-u je ukinuta prije dva desetljeća, a sada se ponovo uvodi na Dodikov poticaj uz obrazloženje kako se time želi spriječiti širenje neistinitih informacija u javnosti i medijima.

Novinarska zajednica, nevladine organizacije, OESS, SAD i Evropska unija oštro su kritizirali planove za kriminalizaciju klevete, no vlada RS-a, koja je formalni predlagač zakonskih odredbi, pristala je samo da uvreda ne bude tretirana kao krivično djelo te na smanjenje ranije predviđene drakonske novčane kazne.

No kleveta i dalje podrazumijeva mogućnost krivičnog progona i dugotrajnih suđenja, a upravo to će, kako su upozorili iz novinarskih organizacija, biti glavno oružje kojim će vlast pokušati ugušiti svaku kritiku na svoj račun.

Kriminalizacija klevete bila je tema rasprave i na sjednici Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Bosne i Hercegovine održane u srijedu u Bruxellesu.

EU je izrazio “ozbiljnu zabrinutost zbog zakonodavnih inicijativa za kriminalizaciju klevete koje ciljaju civilno društvo u entitetu Republika Srpska”. Stajalište je EU kako je usvajanje ovakvih zakonskih rješenja korak unazad na evropskom putu BiH. 

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović u četvrtak je za banjalučke Nezavisne novine kazala kako će ova zakonska rješenja nedvojbeno pogoršati ionako nepovoljan ambijent za rad medija u RS-u.

“Zakoni koji kriminaliziraju klevetu mogu imati dalekosežne negativne efekte na ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, i predstavljaju prijetnju kritičkom nezavisnom novinarstvu i otežavaju nadzor i kontrolu onih koji su na vlasti”, kazala je Mijatović.

Iz opozicije su poručili kako se neće dati zastrašiti prijetnjama krivičnim progonom.