Dok Orban jača odnose s Dodikom, Mađarska želi preuzeti vojnu misiju EU u BiH
Istaknuto Nekategorisano Politika

Dok Orban jača odnose s Dodikom, Mađarska želi preuzeti vojnu misiju EU u BiH

Mađarska želi preuzeti zapovijedanje vojnom misijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i sada čeka da to odobri evropsko Vijeće za politiku i sigurnost, potvrdili su izvori iz vlade u Budimpešti kako ih u srijedu citiraju bh. mediji.

Misijom Althea do sada su zapovijedali austrijski generali, a mađarski visoki časnici bili su na čelu njenog glavnog štaba. Austrijske su vlasti najavile kako kane odustati od zapovijedanja misijom koje je svrha nadzirati sigurnost u BiH i poštivanje vojnog dijela Daytonskog sporazuma jer su njihovi vojnici i oprema angažirani u BiH sada potrebniji u samoj zemlji, posebno zbog nadzora na granicama.

Kao mogući nasljednici pojavili su se Italija i Rumunija te još neke zemlje no čini se da je preuzimanju zapovjedne pozicije najbliža Mađarska čija je vlada potvrdila da je spremna za to osigurati nužnu logističku podršku poput helikoptera i druge opreme.

“Ostajemo pri nakani da preuzmemo poziciju zapovjednika operacije Althea od januara 2024. na razdoblje od jedne godine, ako to odobri Vijeće za politiku i sigurnost EU”, stoji u izjavi mađarske vlade koju prenose banjalučke Nezavisne novine.

Operacija Althea uspostavljena je 2004. godine kada je EU od NATO-a preuzela mandat osiguranja mira u BiH, a mađarski vojnici u toj misiji učestvuju od 2010. godine.

Trenutno je u BiH u sastavu EUFOR-a oko 1.100 vojnika iz 22 države, uključujući nečlanice Unije poput Švicarske, Čilea, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske.

Mađarska je veoma zainteresirana za mir i stabilnost u BiH i spremna je djelovati na nepristran način gradeći povjerenje sa svim akterima u zemlji, kaže vlada.

Bio je to ujedno komentar rezerviranog odnosa u Sarajevu prema mogućem jačem angažiranju Mađarske u BiH jer vlasti u Budimpešti grade sve bliže odnose s liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom i entitetom Republika srpska.

Dodik i grupa njegovih najbližih saradnika su pod sankcijama SAD i Velike Britanije, a kao protutežu i dokaz da nisu potpuno izolirani ističu bliske veze s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom čija se vlada odlučno protivi uvođenju bilo kakvih sankcija političarima iz reda bosanskih Srba na nivou Evropske unije.

Dodik je proteklog vikenda u Budimpeši, gdje je boravio na Orbanov poziv, dobio obećanje kako će mu Mađarska pomoći s nešto više od 100 miliona dolara u situaciji u kojoj je Rs izložena tihim finansijskim sankcijama Zapada.

Sam Dodik je potvrdio da RS zbog toga trenutno “ima problema s likvidnošću”.