Dragan Čović uvjeren da će se vlast u BiH stabilizirati, a blokade ubrzo prestati
Istaknuto Politika

Dragan Čović uvjeren da će se vlast u BiH stabilizirati, a blokade ubrzo prestati

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović smatra da sadašnja kriza vlasti u BiH neće dugo trajati te tvrdi kako postoji spremnost lidera stranaka koje čine vladajuću koaliciju da se postojeće blokade uklone i nastavi s provedbom reformi.

Rad parlamenta BiH kao i Vijeća ministara blokiran je već sedmicama zbog ultimatuma koji je postavio lider bosanskih Srba Milorad Dodik tražeći da se prije bilo kojeg drugog reformskog zakona donese novi o Ustavnom sudu BiH kako bi se iz njega uklonili strani suci.

Stranke bošnjačko-građanskog bloka na to su uvjetovanje odgovorile odlukom da ne podrže odobravanja kreditnih aranžmana važnih za Republiku srpsku.

HDZ BiH je u tim sukobima bio suzdržan, a Čović je u intervjuu za agenciju Fena kazao kako je s drugim stranačkim čelnicima u proteklim danima obavio konsultacije kako bi se “oslobodilli ovih uvjetnih blokada ili nedonošenja odluka”.

Potvrdu toga očekuje na sastanku čelnika vladajuće koalicije koji bi trebao biti održan naredne sedmice.

“To će vratiti pažnju Bruxellesa na ovaj prostor i utjecati na izvještaj o (napretku) BiH i uvjeren sam da ćemo do kraja godine imati pozitivan stav o našem statusu i otvaranju pregovaračkog procesa s Evropskom unijom”, kazao je Čović.

Smatra kako, bez obzira na ternutne napetosti, ne postoji alternativa sadašnjoj vladajućoj većini koju uz njegovu i Dodikovu stranku čine i Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka  (NS) i Narod i pravda (NiP).

Za HDZ BiH, kako je potvrdio, izmjena Izbornog zakona ostaje prioriretna zadaća koja bi se morala završiti do kraja godine, a istakao je kako je podrška Hrvatske kao i njenog HDZ-a od ključnog značaja za nastavak evropskog puta BiH.

Dvije će stranke, najavljuje Čović, ojačati saradnju i u narednoj “superizbornoj” godini koja čeka Hrvatsku.

“Želimo pomoći HDZ-u Hrvatske da i na predstojećim izborima, jer mi smo i sestrinske stranke, ostvari što bolji rezultat”, kazao je Čović.