Edita Medić: Aktivna omladina je definitivno jedan od ključnih čimbenika društvenog napretka
Istaknuto Politika

Edita Medić: Aktivna omladina je definitivno jedan od ključnih čimbenika društvenog napretka

Za 7. maj planirano je održavanje izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj. Inače, pripadnici nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave učestvuju u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika. Na ovogodišnjim izborima za Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba naći će se na listi Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Edita Medić, vrlo mlada aktivistica i čelnica Omladinskog kluba Muslimana Medžlisa Islamske zajednice, s kojom smo razgovarali o položaju mladih Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, bitnosti njenog aktivizma u svojoj zajednici, ali i o proteklom mjesecu ramazanu i djelovanju OKM-a.

Prije svega, ko je Edita Medić? Kako biste sebe predstavili?

Edita Medić je mlada djevojka, koja, evo, završava studij ekonomije i radi, a u ostatku vremena vodi aktivnosti omladine u našoj Islamskoj zajednici u Zagrebu.

Kako ste se našli na mjestu predsjednice Omladinskog kluba Muslimana i koje su aktivnosti koje ste uspjeli u proteklom periodu realizirati na koje ste posebno ponosni?

Već dugi niz godina sam vezana uz OKM. Tu sam stekla predivne prijatelje za cijeli život. Iz te ljubavi prema OKM-u stvorila se i želja da preuzmem inicijativu za vodstvom, što je omladina i prepoznala. Naravno, nisam sama. Tu su moji članovi odbora s kojima radim i bez kojih ništa ne bi bilo moguće. Što se tiče aktivnosti, na svaku sam ponosna no ako bih morala izdvojiti neke to bi definitivno bio naš omladinski iftar na kojem smo okupili 300 omladinaca iz cijele regije te naša humanitarna akcija za potresom pogođena područja u Turskoj gdje smo tri ture uspješno poslali. To su aktivnosti koje su najsvježije, no takvih sličnih uvijek ima kroz rad OKM-a.

Iza nas je mubarek mjesec ramazan. Kako su ga proveli članovi OKM-a?

Ramazan je po svemu poseban, a posebice što se tiče omladinskih druženja. Uvijek željno ga iščekujemo jer znamo da će se omladina još više zbližiti kroz zajedničke iftare. Tako smo započeli s iftarom u Grazu, te nastavili u Sarajevu, Rijeci, Ljubljani, Sisku i evo završili kod nas u Zagrebu. Imali smo pravu malu turneju po regiji i u svakom trenutku uživali.

Šta je ono što OKM planira uraditi u periodu pred nama?

U narednom periodu definitivno nam je za cilj održati ovu aktivnost omladine kao i uvijek. Kontinuitet rada je najbitniji kako bi omladina nastavila dolaziti i znala da se uvijek nešto događa. Bilo to da je organizirano predavanje, kviz, tematske večeri ili izlet.

Također, kandidat ste i na listi Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Zašto ste se odlučili na ovaj vid angažmana, u okviru svoje nacionalne zajednice?

Tako je. Ove godine sam i na listi Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Vjerujem da i u tom području mogu doprinijeti svojim radom te da postoji puno potencijala za razne aktivnosti i projekte. To je nešto novo za mene i svakako prilika za daljnji razvoj i stjecanje iskustva u radu s ljudima.

Koliko je bitno imati proaktivnu omladinu, posebno u mjestima gdje je ta omladina na neki način pripadnik manjinske zajednice?

Aktivna omladina je definitivno jedan od ključnih čimbenika društvenog napretka. Ponovno ću se osvrnuti na svoj OKM koji ponosno spaja omladinu svih nacionalnih manjina i kroz čiji rad sam i ja postala aktivna u zajednici. Zahvaljujući tome tu sam gdje jesam. Vjerujem da kada institucije „iznad nas“ vide želju za radom i angažman mladih još veća su potpora i vjetar u leđa.

Kako potaći omladinu da se aktivnije uključi u djelovanje svoje zajednice? Jeste li generalno zadovoljni omladinskim aktivizmom?

Omladinu se može potaknuti kroz ponajviše zajednička druženja, razne radionice za početak kako bi se i oni sami okupili, a nakon toga proizaći će i aktivnosti korisne za zajednicu. Trenutno, razina aktivnosti je dobra, no uvijek može bolje i više.