Evropa je utočište članovima FETÖ-a i sedam godina nakon pokušaja puča u Türskoj
Istaknuto Nekategorisano Politika

Evropa je utočište članovima FETÖ-a i sedam godina nakon pokušaja puča u Türskoj

Prošlo je sedam godina od neuspjelog izdajničkog pokušaja vojnog udara kojeg je teroristička organizacija FETÖ izvela u Republici Turskoj, a brojne evropske zemlje su i dalje utočište za članove te terorističke organizacije.

Povodom sedme godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, u Turskoj se obilježava Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, što je dan sjećanja na pokušaj puča nakon kojeg su brojni teroristi pučisti pobjegli iz Turske u zemlje Evrope i šire.

To se posebno odnosi na Njemačku u kojoj teroristi FETÖ-a djeluju pod maskom obrazovanja, kulture, nauke i dijaloga te dobijaju podršku njemačkih vlasti u ovoj oblasti.

Iako je Turska od Njemačke zatražila izručenje 161 člana FETÖ-a, zahtjev za njih 132 je odbijen, a procesi za preostale još uvijek traju.

Stotine članova FETÖ-a, uključujući bivše vojnike, sudije, tužioce i novinare, dobilo je pravo na azil i stavljeno pod zaštitu u Njemačkoj, zemlji u kojoj su se članovi organizacije najviše sklonili.

Dok oni koji su pobjegli u Njemačku nastavljaju da provode aktivnosti i iznose neosnovane optužbe na račun Türkiye, nastavljajući tako propagandu protiv Turske, uključujući i upotrebu društvenih mreža.

Po pritužbama članova FETÖ-a, njemačka policija je izvršila pretrese kuća i oduzela mobitele i računare novinaru lista Sabah u Njemačkoj Ismailu Erelu i šefu vijesti lista Sabah za Evropu Cemila Albaya koji su izvještavali i na dnevni red iznosili priče o aktivnostima terorističke organizacije FETÖ u Njemačkoj.

Članovi FETÖ-a vode posebnu jedinicu i s jednog mjesta u cijeloj Njemačkoj pružaju pravne savjete i pokreću tužbe u vezi s vijestima i dešavanjima koja se tiču te terorističke organizacije.

Članovi FETÖ-a u Velikoj Britaniji nastavljaju kampanju protiv Turske

Velika Britanija je također jedna od zemalja u koju su se nakon pokušaja državnog udara u Turskoj sklonili zaposleni u medijima i firmama koje su zatvorene zbog veza sa FETÖ-om.

Biznismen Akin Ipek prednjači među članovima organizacije FETÖ u Velikoj Britaniji. Prema informacijama na stranici Companies House, koja sadrži informacije o kompanijama ili poduzetnicima u Velikoj Britaniji, ime Hamdi Akin Ipek povezano je s kompanijama na tri različite adrese.

Dvije od tri kompanije, čije se ime pojavljuje u pretragama o Ipeku i čini se da je njihov menadžer, nalaze se u historijskom centru Londona koji je jedan od najvećih finansijskih centara na svijetu.

U evidenciji, preostala kompanija u kojoj je Ipek menadžer smještena je kilometar od britanskog parlamenta.

Danas u Engleskoj živi i Tarik Toros, glavni urednik Bugun TV-a pri holdingu Koza Ipek, a u vlasništvu Ipeka. Totos se oglašava s adrese kompanije pod nazivom TT Medya u sjevernom Londonu i nastavlja ciljati Tursku na svojim društvenim medijima i YouTube emisijama.

I Turan Goruryilmaz radi za medijske organizacije povezane s FETÖ-om, i poput Torosa, živi u Engleskoj. On također nastavlja objavljivati ​​publikacije usmjerene protiv Turske putem društvenih medija.

Kerim Balci još je jedno ime povezano sa FETÖ-om koji je učestvovao na događajima u britanskom parlamentu, a koji je u emisiji za vrijeme pokušaja puča u Turskoj uputio poziv građanima da ne izlaze na ulice.

Balci živi u Londonu i nastavlja da širi objave bliske FETÖ-u na svom Twitter nalogu i širi FETÖ propagandu u emisijama u kojima učestvuje.

FETÖ strukture u Švedskoj

Nakon neuspjelog pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine u Švedsku su pobjegli neki od vođa terorističke organizacije FETÖ i to glavni urednik lista Today’s Zaman Bulent Kenes i zamjenik glavnog urednika tog lista Abdullah Bozkurt.

Među onima koji su pobjegli u Švedsku su i glavni urednik FETÖ-ovog lista Meydan Levent Kenez, bivši šef policije Murat Cetiner, takozvani izraelski imam FETÖ-a Harun Tokak i takozvani imam FETÖ-a za obrazovanje u Turskoj Yilmaz Ayten.

Bozkurt i Kenez posjeduju portal na engleskom jeziku Nordic Monitor i think tank pod nazivom Stockholm Center for Freedom (SCF). Ove organizacije primaju značajnu pomoć za svoje aktivnosti u Švedskoj. Vođe FETO-a u Švedskoj privlače veliku pažnju i raskošnim i luksuznim životom jer su razvili dobre odnose sa švedskim institucijama preko ljudi koji poznaju sistem i zahvaljujući pristalicama terorističke organizacije PKK/YPG koji žive u toj zemlji.

Bulent Kenes, Abdullah Bozkurt i Levent Kenez bave se dezinformacionim aktivnostima tako što objavljuju klevetničke objave o Turskoj na Twitteru. Sadržaj koji dijele ova imena šire se na drugim FETÖ nalozima. Kenez također pravi antiturske programe na YouTube kanalu TR724, jednom od medijskih organa ove organizacije.

S druge strane, turski zahtjev za izručenje Bulenta Kenesa odbio je švedski Vrhovni sud 19. decembra 2022. godine. Osim Kenesa, odbijeni su i zahtjevi za izručenja Abdulaha Bozkurta, Leventa Keneza, Murata Cetinera i Haruna Tokaka.

FETÖ prijetnja svim zemljama u kojim djeluje

Teroristička organizacija Fetullahci (FETÖ) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u SAD-u, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETÖ-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETÖ-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETÖ infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETÖ pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna.