General ARBiH Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin
Istaknuto Politika

General ARBiH Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin

General Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković, nekadašnji komandant 4. korpusa ARBiH, pred Sudom BiH je oslobođen optužbi za ratni zločin na području Kalinovika.

Presudu je izreklo tročlano vijeće Suda BiH kojim predsjedava sudija Staniša Gluhajić.

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku.

Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna 15-godišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno.

Tokom suđenja koje je trajalo četiri godine, a kako je to u završnim riječima istaknuo njegov branilac Mirsad Crnovršanin, Tužilaštvo BiH nije materijalnim dokazima potkrijepilo tvrdnju da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano.

Između ostalog, naveo je i da je vremenski period u optužnici paušalan. Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je ustvrdio da je Tužilaštvo dokazalo “da su sve osobe – koje su ranjene i ubijene u granatiranju – civili, djeca koja su se vraćala iz škole, te da nisu uzimala učešće u oružanom sukobu”.

Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima uspjelo dokazati da je od kraja maja do polovine juna 1995. godine bilo granatiranje Kalinovika, prenosi Faktor.