Gong: Hrvatska bi se trebala dijeliti na šest izbornih jedinica
Istaknuto Nekategorisano Politika

Gong: Hrvatska bi se trebala dijeliti na šest izbornih jedinica

HDZ ne želi da se problem izbornih jedinica riješi i njihova su rješenja loša, istaknuli su u ponedjeljak u Gongu naglasivši da bi se, prema njihovom modelu, Hrvatska dijelila na šest izbornih jedinica uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine.

“Gong izražava zabrinutost postupkom izrade Zakona o izbornim jedinicama kojeg priprema zatvorena, isključivo stranačka, HDZ-ova radna grupa”, ocijenila je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Dodala je i kako su prošla dva mjeseca od odluke kojom je Ustavni sud naložio izradu novog Zakona o izbornim jedinicama koji mora osigurati jednakost biračkog prava svih građana i građanki.

Prema informacijama dostupnim javnosti, novi zakon priprema HDZ-ova radna grupa iz koje s vremena na vrijeme iscure najave, svojevrsni probni “baloni”, kako će izgledati nove jedinice, kazala je.

Najave, koje potvrđuju i drugi dužnosnici iz vrha HDZ-a, sugeriraju da će Hrvatska ostati zarobljena u modelu 10 jedinica po 14 mandata, istaknuli su u Gongu.

Ocijenili su da to podrazumijeva da će se kod svake demografske promjene, danas HDZ, a sutra neka druga stranka na vlasti, ponovno mijenjati zakon i iznova prekrajati i iscrtavati granice izbornih jedinica.

Model demografa Nenada Pokosa, za koji u Gongu ocjenjuju najizglednijem da će ga HDZ prihvatiti, smatraju lošim rješenjem jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica “frankenštajnski”, spajajući Novsku i Vir ili Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica.

Autor Gongovog modela izbornih jedinica i profesor na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) u Zagrebu Goran Čular istaknuo je da je Gong predložio model po kojem bi se Hrvatska umjesto na deset, dijelila na šest izbornih jedinica, uz zadržavanje postojećih jedinica za dijasporu i nacionalne manjine.

Zagreb jedna izborna jedinica

Granice izbornih jedinica odgovarale bi županijskim granicama, ali i granicama historijskih hrvatskih pokrajina, dok bi Grad Zagreb bio jedna izborna jedinica. U jedinicama bi se birao broj zastupnica razmjeran broju birača ili stanovnika – od 17 do 29.

Predsjednik Vijeća Gonga i profesor na FPZ-u Berto Šalaj kazao je kako i Gongov model odgovara i dodatnom zahtjevu Ustavnog suda kojim se izborni model osigurava od arbitrarnih naknadnih promjena koje bi mogle biti politički zloupotrijebljene.

“Gongov model je bolji i od modela u kojem je svaka županija jedna izborna jedinica.Taj prijedlog zadovoljava kriterije Ustavnog suda, ali sa sobom nosi jednu lošu stranu. Činjenica da se biraju 2 ili 3 mandata u jednoj jedinici nosi sa sobom disproporcionalnost. Mogli biste dobiti i 25% glasova u svojoj jedinici, a ne osvojiti mandat”, naglasio je Šalaj.

Gong predlaže da se, zbog katastrofalnog stanja Registra birača, u kojemu prema procjenama ima oko pola miliona birača više nego što je punoljetnih državljana u Republici Hrvatskoj, kao osnova za izračun broja mandata u pojedinoj izbornoj jedinici koristi broj punoljetnih državljana prema zadnjem popisu stanovništva iz 2021.

“Svjesni smo da i kod popisa stanovništva postoje određeni nedostaci, no vjerovatnije je da podaci iz popisa bolje odgovaraju stvarnom stanju na terenu. Također, korištenje popisa predlažemo kao privremeno rješenje te se snažno zalažemo za što brže sređivanje Registra birača”, obrazložio je Šalaj.

Ukoliko Vlada nastavi odgađati formiranje svoje radne grupe te ne pokrene javnu raspravu u koju bi se uključili opozicija, stručnjaci i nevladine organizacije, te uz to bude insistirala samo na minimalnim izmjenama postojećeg stanja, Hrvatska će propustiti još jednu priliku za kvalitetno dugoročno rješenje izbornih jedinica i ravnopravnosti biračkih prava, zaključuju u Gongu.