HDZ BiH i “Osmorka” potpisuju sporazum o raspodjeli vlasti u FBiH, udruženi u izoliranju SDA
Istaknuto Nekategorisano Politika

HDZ BiH i “Osmorka” potpisuju sporazum o raspodjeli vlasti u FBiH, udruženi u izoliranju SDA

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine i stranke tzv. “Osmorke” potpisat će sljedeće sedmice novi sporazum o raspodjeli pozicija u vlasti Federacije BiH, kazao je u petak predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i odbacio mogućnost da se vodeća bošnjačka SDA nađe u vlasti tog entiteta.

 “Želimo u taj sporazum precizno navesti svaki resor u Vladi FBiH, svaku instituciju, a ima ih jako puno”, rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Pojasnio je kako će se prije potpisivanja novog sporazuma sa strankama “Osmorke”, koje predvode Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda te Naša stranka, usaglasiti raspodjela svih funkcija kako bi se izbjegla situacija kakva se dogodila ove sedmice kada za suca Ustavnog suda BiH iz FBiH nije izabran Marin Vukoja. Za imenovanje sadašnjeg sekretara državnog Zastupničkog doma Parlamenta BiH na sjednici entitetskog Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nije bio spreman glasati dio zastupnika iz stranaka “Osmorke” iako je oko toga, tvrdi Čović, postignut usmeni dogovor uz prisustvo predstavnika međunarodne zajednice u BiH. 

“Sporazum će definirati ono što će otkloniti bilo kakav novi nesporazum”, pojasnio je Čović.

Dodao je kako takvo nepoštivanje dogovora narušava povjerenje, kao što se to dogodilo s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije, koja je, tvrdi Čović, “izigrala sporazum oko ustavnih i izbornih reformi kako bi se prestalo s preglasavanjem Hrvata”.

“To povjerenje je izgubljeno sa SDA što se mene lično tiče”, istakao je čelnik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora.

Nakon općih izbora održanih 2. oktobra prošle godine izabrano je Vijeće ministara BiH te vlada Republike Srpske, dok u drugom entitetu, FBiH, još uvijek nije izabrana nova izvršna vlast. Problem je što stranke okupljene oko bošnjačko-građanske “Osmorke” i HDZ-a BiH ne žele vodeću bošnjačku stranku SDA za partnera u vlasti iako ova stranka ima većinu u Klubu Bošnjaka gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta FBiH te je, zahvaljujući tome, imala mogućnost u čelništvo ovoga entiteta izabrati svog dužnosnika Refika Lendu kao jednog od dva potpredsjednika entiteta, ali on ne daje podršku novoj fderalnoj vladi bez učestvovanja pobjedničke stranke SDA u njoj. Bez njegovog potpisa nije moguće imenovati mandatara i izabrati novu Vladu FBiH.

Tridesetodnevni rok za izbor nova Vlade ističe 5. aprila. Čović navodi da je optimističan kako će se do toga roka izabrati nova Vlada FBiH.

Istakao je i kako je na današnjoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora u BiH ponovno za predsjednika Glavnoga vijeća ove institucije izabran Božo Ljubić, nekadašnji saborski zastupnik i čelnik HDZ-a 1990, dok je glavni sekretar također ostao Josip Merždo.