Hodžić obznanio veliku promjenu u preimenovanju u popisu birača
Istaknuto Nekategorisano Politika

Hodžić obznanio veliku promjenu u preimenovanju u popisu birača

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske Armin Hodžić noćas je na društvenim mrežama objavio kratki snimak u kojem obavještava javnost da je došlo do značajnih promjena u procesu preimenovanja u popisu birača. Kako je istakao, pitanje izjašnjavanja Bošnjaka u ovom popisu problem je koji ovu nacionalnu zajednicu muči u protekle dvije decenije.

“Nažalost, danas je u popisu birača mnogo veći broj Muslimana od Bošnjaka. Ovdje se ne radi samo o uvjerenju ljudi, već i o objektivnim administrativnim preprekama prilikom izjašnjavanja. Proteklih sedam godina isticao sam kako je ovo gorući problem Bošnjaka u Hrvatskoj. Zbog toga me raduje da s vama mogu podijeliti važnu vijest i iskorak na ovome polju. Od nedavno, preimenovanje u popisu birača moguće je vršiti putem sustava e-Birači, na koji se logirate po istom principu kao i na sustav e-Građani”, objasnio je Hodžić.

Dodao je da je upravo to bio dio njegove inicijative o kojoj je razgovarao s ministrom pravosuđa i uprave Republike Hrvatske Ivanom Malenicom prije više od dvije godine.

“Pozivam vas da provjerite na vrijeme svoj status u biračkom popisu i korigirate ga sukladno svom uvjerenju”, njegova je ključna poruka.

Čisto radi podsjećanja, u junu 2020. godine Armin Hodžić se sastao s ministrom Ivanom Malenicom s kojim je tom prilikom razgovarao o problematici upisa Bošnjaka u popis birača.

“Složili smo se da je potrebno digitalizirati mogućnost izjašnjavanja u popisu birača te smo razgovarali o konkretnim mjerama u svrhu olakšanja izjašnjavanja, posebno s obzirom na pojačan interes u vrijeme parlamentarnih izbora. Nastavljamo rješavati bitna pitanja i probleme Bošnjaka u Republici Hrvatskoj”, napisao je tada na svom Facebooku Armin Hodžić.