Hrvatska: Ambasador Turske održao predavanje polaznicima Škole za mlade BNV-a
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Hrvatska: Ambasador Turske održao predavanje polaznicima Škole za mlade BNV-a

U rezidenciji Ambasade Republike Turske u Hrvatskoj, ambasador Turske Yavuz Selim Kiran održao je svečani prijem i kratko predavanje o vanjskopolitičkim ciljevima Turske za predstavnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i polaznike Škole za mlade BNV-a.

U svom govoru, ambasador Kiran osvrnuo se najprije na globalne izazove s kojima je suočena Republika Turska, ali i cijeli svijet, pri čemu je kao ključne naveo globalna napuknuća u političkim, ekonomskim i socijalnim sferama, ukazao je na povećanje nejednakosti i nepravde na globalnoj razini te na sukobe i krize koji prijete globalnom miru i stabilnosti. Posebno je naglasio postojanje terorizma, rasizma, islamofobije, ukazao na klimatske promjene te promjenu balansa velikih sila koji je rezultirao ratnim sukobom u Ukrajini, ali i važnom ulogom koju je odigrao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u pokušaju približavanja dviju zaraćenih strana.

Kiran je naveo kako Turska intenzivno radi na jačanju i poboljšanju odnosa u svojoj regiji, ali i na svjetskoj razini, istaknuvši zalaganje za reformu Ujedinjenih naroda (UN).

“Turska je sastavni dio Balkana. Imamo jake historijske, ekonomske, kulturne i ljudske veze s ovom regijom. Stoga su mir i stabilnost, prosperitet u regiji među prioritetima turske vanjske politike. Također, podržavamo integraciju država u regiji u euroatlantske asocijacije, EU i NATO”, rekao je ambasador Kiran.

Ukazao je na aktivnosti koje u regiji uspješno provode TIKA, Institut “Yunus Emre”, YTB, zaklada Maarif i Diyanet.

Istakao je dobre i prijateljske odnose koje Turska održava i razvija s Hrvatskom, spomenuvši trgovinsku razmjenu koja je prošle godine premašila milijardu dolara s ciljem dostizanja pet milijardi dolara u dugoročnoj viziji.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Armin Hodžić zahvalio se Ambasadi Turske i TIKA-i, koja je suorganizator ovog događaja, na realizaciji ovog projekta, ali i na stalnoj podršci koju BNV uživa od ovih institucija u Hrvatskoj.

“Vidimo da u turskom narodu imamo prijatelje i braću, možemo slobodno reći da smo zajedno jači”, poručio je Hodžić.

Dodao je kako zajednički projekti koji se zajednički realiziraju s predstavnicima institucija Turske u Hrvatskoj imaju dobar odjek, ne samo u nacionalnoj manjini Bošnjaka, nego u cijeloj Hrvatskoj.

Nakon prigodnih obraćanja, za goste su u dvorištu rezidencije Ambasade priređeni specijaliteti turske kuhinje.