Hrvatska i BiH jačat će trgovinsku razmjenu, Schengen nije ništa poremetio
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Hrvatska i BiH jačat će trgovinsku razmjenu, Schengen nije ništa poremetio

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor nije i neće utjecati na trgovinsku razmjenu s Bosnom i Hercegovinom, a očekuje se kako će ona i dalje rasti, ocijenili su u četvrtak u Sarajevu dužnosnici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK). 

Dvije su komore organizirale skup s privrednicima iz BiH i predstavnicima tijela vlasti ove zemlje, na kojem su oni razgovarali s uposlenicima hrvatske carine, Granične policije i Državnog inspektorata o stanju trgovinske razmjene nakon 1. januara, od kada je Hrvatska postala dijelom jedinstvenog evropskog graničnog režima.

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević kazao je kako taj datum nije donio nikakve dramatične promjene jer su sve procedure koje su od tada formalno na snazi bile u primjeni mjesecima ranije pa su bh. izvoznici imali dovoljno vremena za potrebne prilagodbe.

Poteškoće kojih ima, kako je pojasnio novinarima, potječu uglavnom iz nekompatibilnosti različitih sistema u BiH i nepostojanja instrumenata poput elektronskog potpisa.

Kovačević je kazao kako je jasan interes Hrvatske da protočnost ljudi i roba preko granice bude što bolja i lakša i na tome se kontinuirano radi, tim prije što je BiH iznimno važan trgovinski partner.

“Prošle smo godine imali više od četiri milijarde eura vanjskotrgovinske razmjene, a ona se iz godine u godinu povećava”, podsjetio je Kovačević dodajući kako za 2022. to ujedno predstavlja rast od 30 posto.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako iznimno cijene razmjenu pravovremenih informacija s hrvatskom stranom, koja pomaže održanju i povećanju dosegnute razmjene trgovinske razmjene. 

“Šteta (od ulaska u Schengen) nema nikakvih”, kazao je Vuković.

Rekao je i kako se carinske procedure više neće mijenjati, a jedini veći izazov koji predstoji bit će uvođenje novog sistema elektronske provjere ulazaka putnika iz trećih zemalja u Evropske unije, kojeg će se morati provoditi i na granici Hrvatske.

“Htjeli mi ili ne taj nadzor (po osobi) traje 30 do 60 sekundi i to će značiti manje zastoje”, kazao je Vuković.

Dodao je kako je hrvatska strana najavila da će nastojati opremiti što više prijelaza ovim sistemima kako bi se olakšao prelazak granice.