Hrvatska još traga za 1.816 nestalih osoba
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Hrvatska još traga za 1.816 nestalih osoba

Hrvatska još traga za 1.816 osoba od kojih 97 na području Osječko- baranjske županije, rečeno je u petak na tribini Udruga obitelji nestalih branitelja održanoj u Osijeku.

Na tribini pod nazivom “Pravo nestalih na identitet – pravo obitelji na istinu”, direktorica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri napomenula je da se najveći dio nestanaka veže uz hrvatsko Podunavlje, zatim za Banovinu i nekadašnji logor Bučje.

Najveći problem je, kaže, kvalitetna i dobra informacija, a najveći dio je u Srbiji.

“To je nešto što Hrvatska i Ministarstvo hrvatskih branitelja kontinuirano traže i zahtijevaju. Uprkos tome, nadležne službe u našoj zemlji, MUP i SOA, svakodnevno tragaju za informacijama i ljudima koji nam u toj potrazi mogu pomoći”, kazala je.

Smatra da su rezultati u posljednjih sedam godina to i pokazali jer su otkrivene masovne grobnice u Boboti i Marincima, pronađeni su posmrtni ostaci dva hrvatska policajca u Kukunjevcu i prije mjesec dana otkrivena masovna grobnice u Šarviz doli.

“To nam je trenutno prioritet, ekshumacija je završila, čekamo rezultate DNK analize kako bi ih mogli predstaviti porodicama”, rekla je Paltrinieri, dodajući da se, paralelno s tim, već godinu dana rade opsežna terenska istraživanja na području Petrovačke dole, još uvijek aktivne deponije, na području grada Vukovara na kojemu se nadaju pronalasku posmrtnih ostataka.

Alvir: Ponestaje snage, ali svaki pronalazak budi nadu porodicama nestalih 

Predsjednica SUOZNHB-a Ljiljana Alvir naglasila je da se s istim i konstantnim problemom – nedostatkom informacija o grobnicama – susreću već 30 godina.

“Te informacije se nalaze u arhivima Srbije i to je ono što bi trebalo pomoći nama, ali i njima, uvjetno govoreći njima, jer oni isto tako traže od Hrvatske rješenje pitanja nestalih osoba srpske nacionalnosti. To i je u hrvatskoj nadležnosti s obzirom na to da je riječ o hrvatskim državljanima, ali dio tih informacija se također nalazi u Srbiji”, istakla je Alvir napominjući da se politička retorika koju vodi Srbija i manipulira pitanjima nestalih nije promijenila kroz sve ove godine.

Prema njenim riječima, ponestaje snage, a često ponestaje i nade kod porodica nestalih, ali svaki novi pronalazak grobnica, kao što je Bobota gdje su otkriveni ostaci civilnih žrtava iz Tenje, i na području Vukovara, ponovno bude nadu porodicama da će i oni dočekati taj dan kada će moći pokopati svoje najmilije.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić dodao je da pitanje nestalih ostaje otvoreno jer Republika Srbija, kao i dio osoba koje žive u Hrvatskoj, a koje znaju istinu i znaju gdje se nalaze grobnice u kojima su pokopani hrvatski branitelji i civili, još uvijek šute i ne žele o tome ništa govoriti.

Poručio je da i dalje treba vršiti pritisak i insistirati na tome i u toj nadi i vjeri da će se što prije pronaći svi nestali.

Tribinu je organizirala Udruga obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Domovinskog rata Osijek, u suradnji sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (SUOZNHB) i Ministarstvom hrvatskih branitelja.