Hrvatski tim u Turskoj: Tragat ćemo za preživjelima koliko god bude potrebno
Društvo Istaknuto

Hrvatski tim u Turskoj: Tragat ćemo za preživjelima koliko god bude potrebno

Radimo 24 sata na dan i tragat ćemo za preživjelima koliko god bude potrebno, rekao je u četvrtak Hini Tomislav Marević, pripadnik hrvatskog tima koji je u noći stigao u pokrajinu Hatay i počeo pomagati unesrećenima u razornom potresu u Turskoj.

Hrvatski modul za urbano traganje i spašavanje Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite stigao je u noći u južni Hatay. Put konvoja s desetak vozila je potrajao jer su ceste zakrčene i puno zemalja šalje pomoć, ali uspjeli su sretno stići, rekao je Marević.

Odmah su krenuli raditi i tražiti zarobljene osobe pod ruševinama nakon razornog potresa jačine 7,8, koji je u ponedjeljak pogodio pogranično područje Turske i Sirije.

Tlo nastavlja podrhtavati, a stanovništvo i timovi za spašavanje danas su osjetili potres jačine 3,9, opisao je Marević. Svi su dobro i nastavljaju s potragom, a vrijedne informacije pri spašavanju daje im lokalno stanovništvo. 

“Do sada nažalost nismo pronašli nijednu živu osobu, ali svaka takva informacija koju dobijemo od svjedoka nam je jako važna i to uzimamo kao prioritet”, rekao je Marević. 

Noći su nešto hladnije, ali to ne utječe na hrvatski tim. 

“Radimo 24 sata na dan, bez prestanka”, rekao je Marević, dodavši da ostaju ondje “koliko god bude potrebno”. “To će lokalne vlasti odlučiti kad je akcija traganja i spašavanja završila. Sada još uvijek postoji nada i nastavlja se raditi”, dodao je. 

Hrvatski tim nalazi se u sektoru N, u istom sektoru s timom za spašavanje iz Ukrajine. Svaki tim radi za sebe, ali ne izostaje saradnje.  

“Razmjenjujemo informacije i ako trebamo nekome uskočiti za ispomoć, tu smo”, rekao je Marević.