I HDZ 1990 dio u vlasti FBiH, postignut dogovor unutar HNS-a
Istaknuto Nekategorisano Politika

I HDZ 1990 dio u vlasti FBiH, postignut dogovor unutar HNS-a

Hrvatska demokratska zajednica 1990 prihvatila je biti dio parlamentarne većine te bi, ako prođu nametanja Christiana Schmidta, trebala imati jednoga ministra u vladi Federacije Bosne i Hercegovine, što je rezultat dogovora vodećih stranaka unutar Hrvatskog narodnog sabora BiH koji predvodi HDZ BiH, objavljeno je u četvrtak. 

“HDZ 1990 ulazi u vlast u FBiH svjesni odgovornosti i trenutka u kojemu se nalazi BiH i hrvatski narod”, rekao je predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović.

U novom sazivu Vlade FBiH ova stranka imala bi ministra zdravstva FBiH. To bi trebao biti dr. Nediljko Rimac, predsjednik Središnjeg odbora HDZ-a 1990, koji je u jednome mandatu bio i premijer Kantona 10 sa sjedištem u Livnu.

Ranije je bilo predloženo da ministar zdravstva bude kandidat HDZ-a BiH dr. Milenko Bevanda. 

Cvitanović dodaje kako je vodstvo HDZ-a 1990 postiglo dogovor s HDZ-om BiH i drugim strankama iz vodstva HNS-a koje su podržale imena hrvatskih ministara.

“Ulazimo u ovaj projekt u okviru HNS-a i sva imena ispred Hrvata koji su u Vladi proizvod su dogovora u okviru ove grupacije stranaka”, dodao je Cvitanović.

HDZ 1990 zajedno s partnerskom strankom Hrvatskim nacionalnim pomakom, koja je također članica HNS-a BiH, ima četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.