Iftar na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine
Društvo Istaknuto

Iftar na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine

Na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa kojem je potrebna hitna zaštita upisani su tradicionalni uzgoj maslina, rukotvorina Meya i scenska umjetnost, umjetnost sedefa, iftar i njegove društveno-kulturne tradicije te umjetnost iluminacije.

Ovim je broj kulturnih naslijeđa zemlje upisan na UNESCO-ovu listu dostigao 30, čime je Turska postala druga zemlja s najviše kulturnih vrijednosti.

Stoljetna tradicija uzgoja maslina

Tradicionalni uzgoj maslina u Turskoj podrazumijeva metode i prakse koje se nisu mijenjale stoljećima – berba, prerada i proizvodnja maslinovog ulja. Ova tradicija održava društveni i kulturni identitet koji posebno ističu njegovi nosioci nastanjeni u ruralnim dijelovima.

Održivost muzičke tradicije

Mey (Balaban) je drveni duhački instrument koji se u Turskoj proizvodi vijekovima. Instrument je poznat, kako po svom jedinstvenom zvuku, tako i po kulturnom značaju u narodnoj muzici. Zanatska i scenska umjetnost Meya upisana je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva u ime Turske i Azerbejdžana.

Svjetlucavi ukrasi

U tehnici poznatoj kao intarzija od sedefa (tur. sedef kakma), poznata i kao izrada ili obrada sedefa, sedef se stavlja u jamice ili rezbarije na drvetu. Intarzija od sedefa izuzetno je cijenjen zanat zbog svoje elegancije i ljepote. Ova tradicionalna rukotvorina primijenjuje se u elementima interijera, svakodnevnim predmetima kao što su štapovi, ogledala, svijećnjaci, češljevi, stolovi, stolice, fotelje i suveniri.

Društveno-kulturna tradicija: Iftar

Odabrani muslimanski mjesec Ramazan uz sebe ima brojne tradicije koje se prenose vijekovima na svim stranama svijeta. Iftar, večernji obrok kojim se prekida post, jedna je od tradicija koja ima dubok društveno-kulturni značaj. Iako okuplja porodice, prijatelje, komšije i rođake u zajedničko iskustvo, iftarski obrok nadilazi puka svojstva jela i utjelovljuje odanost, zahvalnost, velikodušnost i gostoprimstvo. Iftar i njegove socio-kulturne tradicije upisani su na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva u ime Turske, Azerbejdžana, Uzbekistana i Irana.

Pozlaćena elegancija

Iluminacija, koja se na turskom naziva tezhip, dekorativna je umjetnost koja se prakticira u Turkiye. Ova umjetnost, koja u najobuhvatnijem smislu znači dekoracija zlatom, uključuje zamršenu pozlatu rukopisa, kaligrafskih tekstova i minijatura. Zlatna boja ili listovi dodaju sjaj koji odbija svjetlost, povećavajući privlačnost umjetničkog djela kao što su rukopisi, minijature ili kaligrafski radovi.