Inicijativa za slobodnu Palestinu: Neprihvatljivo glasanje Hrvatske
Istaknuto Politika

Inicijativa za slobodnu Palestinu: Neprihvatljivo glasanje Hrvatske

Inicijativa za slobodnu Palestinu neprihvatljivim je ocijenila glasanje Hrvatske protiv UN-ove rezolucije o prekidu vatre i neprekidnog genocida kojeg izraelski režim provodi u Gazi te tim povodom organizira okupljanje 25. novembra na zagrebačkom Kvaternikovom trgu.

“Vlada je svojim glasom u UN-u stavila Hrvatsku u poziciju suučesnice u genocide”, poručuje inicijativa u utorak u saopćenju, ističući da njihovim protestom žele poručiti da “ovaj glas nije naš glas i da Vlada Republike Hrvatske ne govori u naše ime”.

Ističu da stoje uz ljude Palestine i njihove zahtjeve za mirom i slobodom te pozivaju Vladu Republike Hrvatske i ostale vlade zemalja članica Evropske unije da stanu na stranu historije koja pokušava zaustaviti svako krvoproliće, učestvovati u uspostavi mira i osigurati reparaciju štete nezamislivih razmjera”.

Kažu da postupci izraelske vlade krše međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, uključujući Konvenciju o pravima djeteta i Ženevske konvencije, a većina evropske i međunarodne zajednice prešutno odobrava poteze izraelskog režima.

Inicijativa od Vlade zahtijeva da u okviru mehanizama odlučivanja među članicama EU i UN-a jasno osudi zločine koji nesmetano čini izraelski režim, uz podršku SAD-a.

Zahtijevaju i da Vlada Republike Hrvatske i ostale vlade članica EU daju podršku krivičnom gonjenju svih počinitelja ratnih zločina u Palestini i Izraelu od strane Međunarodnog kaznenog suda.

Od Vlade traže da osigura humanitarnu, materijalnu i administrativnu pomoć svim hrvatskim državljanima i članovima njihovih porodica koji su proteklih dana evakuirani iz Gaze, što su i iznijeli u otvorenom pismu poslanim na vladinu adresu prije sedam dana.

Novo okupljanje pod nazivom “Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini” održat će se 25. novembra na Kvaternikovom trgu u Zagrebu.