Inventar za razumijevanje civilizacije: Enciklopedija islamskih misli i filozofije
Društvo

Inventar za razumijevanje civilizacije: Enciklopedija islamskih misli i filozofije

Atlas baca svjetlo na period kojeg tradicionalni historijski izvori, koji imaju tendenciju da oslikavaju eurocentrični pogled na svijet, jedva dotiču.

U središtu pažnje su islamski gradovi koji su bili prijestolnice globalne filozofije između 7. stoljeća n.e. i 17. stoljeća n.e., kada je islamski svijet govorio arapski, turski, farsi i urdu jezik, piše TRT World.

Govoreći na događaju, turski ministar obrazovanja Mahmut Ozer rekao je: “Ovaj projekt je veoma važan kako bismo imali neophodan inventar za razumijevanje naše civilizacije.”

Koordinator projekta Ibrahim Halil Ucer objasnio je proces iza drugog izdanja i skrenuo pažnju na njegov moto „Zapamti… i počni pisati svoju priču“.

“Odjeljak o fikhu (islamska pravna filozofija) koji nije bio uključen u prvo izdanje dodan je novoj verziji”, rekao je Ucer.

Projekt Atlas islamske misli predvodi Udruženje za naučne studije (ILEM), a finansira ga Gradska općina Konya.

Novo izdanje, predstavljeno nakon još pet godina rada, nudi proširenu verziju, uključujući detaljne karte, grafiku i videozapise, a ima i web izdanje na turskom jeziku.

Pod vodstvom vanrednog profesora Ibrahima Halila Ucera, obnovljeni projekt nudi neprekinutu, dinamičnu i integriranu historiju islamske misli. Dopunjen je člancima o islamskim naučnim disciplinama u svakoj eri i zapisima o značajnim ličnostima, gradovima, institucijama i arhitektonskim čudima.

Izvor: Stav