Ispitom iz hrvatskog jezika oko 40.000 učenika osmog razreda počinje pisanje nacionalnih ispita
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Ispitom iz hrvatskog jezika oko 40.000 učenika osmog razreda počinje pisanje nacionalnih ispita

Oko 40.000 učenika osmih razreda ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak počinje pisati nacionalne ispite koji će se održavati do 31. marta iz ukupno osam predmeta, a rezultate, koji im neće utjecati na upis u srednju školu ili na uspjeh općenito, dobit će najkasnije krajem maja.

To je prvi put da nacionalne ispite piše cijela jedna generacija, u svim školama u Hrvatskoj, njih ukupno 923, nakon što su prošle godine u 81 školi učenici osmih razreda učestvovali u eksperimentalnoj provedbi.

Ispitivat će se znanje od petog do osmog razreda, osim iz hrvatskog jezika, još i iz matematike, prvog stranog jezika, biologije, fizike, geografije, hemije i historije, svakog drugog dana od devet sati na redovnoj nastavi.

Učenici će za ispit iz hrvatskog imati 180 minuta, a pisat će ga u dva dijela – za prvi dio koji se sastoji od čitanja i hrvatskog jezika imat će 90 minuta, a jednako toliko vremena imat će i za ispit pisanja.

Slijedi ispit iz prvog stranog jezika koji će se održati 15. marta i za njega će učenici također imati 90 minuta, kao i za matematiku koja će se pisati 17. marta, biologiju koju pišu 21. marta te fiziku 23. marta.

Nakon toga slijedi ispit iz geografije koji je na redu 27. marta i pisat će ga 70 minuta, a hemija za koju će na raspolaganju imati 90 minuta je na rasporedu 29. marta.

Zadnji na redu je ispit iz historije 31. marta, za koji će učenici imati 70 minuta vremena.

Rezultati najkasnije do kraja maja

Prije osmaša nacionalne ispite pisali su učenici četvrtih razreda u 81 eksperimentalnoj školi, od 6. do 10. marta.

Rezultati ispita i četvrtaša u osmaša bit će najkasnije do kraja maja, a NCVVO će ih predstaviti odvojeno, rekao je Hini direktor Vinko Filipović.

Nacionalni ispiti neće se ocjenjivati niti biti kriterij upisa u srednje škole, neće ulaziti u rubriku ocjena, ali će učenicima postignuti bodovi biti evidentirani kao bilješka. Implementirane su četiri razine opisne ocjene – napredna, srednja, osnovna razina i ispod osnovne razine.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) koji je zadužen za provedbu ispita napominju da nisu potrebne nikakve dodatne pripreme niti ponavljanje gradiva te traženje starih udžbenika, a posebno nisu potrebne instrukcije jer žele dobiti realnu sliku postignuća koja su proistekla iz redovne, dodatne i dopunske nastave.

Iako im ispiti počinju u devet sati, učenici trebaju doći 30 minuta ranije, a ako zakasne više od 15 minuta nakon što su ostali učenici već počeli s rješavanjem ne bi trebali pristupiti ispitivanju budući da neće imati dovoljno vremena za rješavanje ispita.

I za nacionalne ispite vrijede jednako stroga pravila kao i na državnoj maturi po pitanju mobitela i drugih elektronskih uređaja (npr. pametnih satova) – neće ih smjeti imati uz sebe.

U svakoj će učionici biti voditelj ispitivanja i dežurni učitelj, ali ne iz nastavnog predmeta iz kojeg se piše ispit niti razrednik razrednog odjela u kojem se provodi ispit.

Škole u vrijeme pisanja nacionalnih ispita ne bi trebale planirati druge pisane provjere, a u dane kada se pišu ispiti učenici bi trebali imati manje zahtjevnu nastavu.

Izostanak na dan pisanja nacionalnih ispita morat će opravdati, no naknadno ih neće morati pisati.