Izabrano novo rukovodstvo Federacije BiH
Istaknuto Politika

Izabrano novo rukovodstvo Federacije BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su Listu kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. Na listi su Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda hrvatskog i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) iz reda srpskog naroda.

Za ovu listu je glasalo 96 poslanika, dok je jedan bio protiv. 

Prema aktuelnim pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u BiH i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Nakon toga, poslanici će glasati i o Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) BiH, za finansiranje Projekta ”Otpornost i konkurentnost u poljoprivredi”.

U obrazloženju se navodi da se usvajanjem odluke stvara osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između BiH i FBiH, kojim će se propisati uslovi za davanje zajma FBiH.

Po završetku sjednice Predstavničkog doma, zasjedao je i Dom naroda Parlamenta FBiH koji je potvrdio ove odluke.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti ko će obavljati funkciju predsjednika, a ko potpredsjednika FBiH. Ukoliko to nije moguće, konačnu odluku će donijeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Također, Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je inicijativu kojom je zadužio Vladu FBiH da izdvoji određena sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, koje su pogođene razornim zemljotresom.