Izetbegović čestitao Dan ARBiH: Nije samo odbranila BiH, već i civilizacijske vrijednosti koje su bile napadnute
Društvo Istaknuto

Izetbegović čestitao Dan ARBiH: Nije samo odbranila BiH, već i civilizacijske vrijednosti koje su bile napadnute

U povodu obilježavanja 31. godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine, vojne sile izrasle iz naroda, junačke vojske koja je sačuvala BiH i podarila slobodu u kojoj danas žive njeni stanovnici, predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku.

Kako je poručio, ARBiH bila je odgovor na najteži izazov u višestoljetnoj historiji BiH.

“Tokom brutalne četverogodišnje agresije od strane višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, ne samo da je branila i odbranila BiH već je uspjela odbraniti i civilizacijske vrijednosti koje su u tim mračnim vremenima također bile napadnute. Svaki novi dan, a posebno godišnjice poput ove, prilika su da se dubokim poštovanjem prisjetimo šehida i poginulih boraca koji su kao pripadnici ARBiH dali živote u odbrani Domovine”, istakao je Izetbegović.

Kako je dodao, obaveza svih onih koji BiH smatraju svojom domovinom i dužnost budućih generacija jeste da na temeljima koje je ostavila Armija nastave graditi i jačati BiH, i učiniti je stabilnom, sigurnom, modernom i prosperitetnom državom, članicom NATO-a i Evropske unije.

“U to ime, svim veteranima, porodicama šehida i poginulih boraca, ali i svim građanima BiH upućujem iskrene čestitke povodom 15. aprila – Dana ARBiH”, poručio je.