Izetbegović o odnosu Dodika i “Trojke”: Nije “kompromis” sve dati i predati, a ništa ne dobiti
Istaknuto Politika

Izetbegović o odnosu Dodika i “Trojke”: Nije “kompromis” sve dati i predati, a ništa ne dobiti

Milorad Dodik je danas izjavio da je pri formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine njegov “cilj bio da u njoj ne učestvuje SDA”, jer “SDA ima politiku da Republiku Srpsku što više odvoji od Srbije”.

Ranije je Dodik govorio kako se njegova antidržavna politika nije promijenila te da ga u tome nije mogla zaustaviti ni “moćna SDA, a kamoli invalidna struktura”, kako je nazvao stranke “Trojke”, podsjeća predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

“Očigledno je da je snažna SDA itekako zaustavljala Dodika i smetala mu u ostvarivanju onoga što je zamislio. Uz ostalo, primorali smo ga da prihvati Program reformi i nastavak NATO puta, zaustavljali ga u pokušajima da preuzme kontrolu nad bitnim državnim institucijama, naročito sigurnosnim sektorom, oduzeli mu kontrolu na CIK-om, spriječili ga da preuzme Upravu za indirektno oprezivanje, pred Ustavnim sudom BiH ga apelacijama pobijedili 7:0…”, naveo je Izetbegović te istakao:

“Zbog toga mu cilj i jeste bio da SDA ne učestvuje u vlasti na državnom nivou. Kao što je i cilj HDZ-a, iz sličnih razloga, bio da SDA ne učestvuje u vlasti na federalnom nivou. Umjesto takve, snažne SDA, ustrajne u borbi za interese države, uz pomoć stranaca SNSD i HDZ su za partnere dobili ‘invalidnu strukturu'”.

Iz “Trojke” su se svojski potrudili, dodaje Izetbegović, da tu Dodikovu kvalifikaciju opravdaju, i to trčeći na noge u Laktaše i Mostar.

“S obzirom na prijašnja iskustva, prirodno je da je Dodik za partnere želio strukturu koja mu je ranije isporučila Zakon o prebivalištu i trajno obespravila povratnike. Ovaj put, u kraćem periodu, od te strukture dobio je mnogo više. I on i HDZ”, naveo je on te pojasnio:

“'Trojka’ im je za samo nekoliko mjeseci isporučila četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, Bošnjake svela na 25 posto u Vijeću ministara, imenovala SNSD-ovog direktora Uprave za indirektno oporezivanje, Dodikovu politiku opravdavaju u Washingtonu i Briselu, lobiraju da se podignu ekonomske sankcije entitetu RS, pripremaju se da sredstvima od akciza koja pripadaju Federaciji spašavaju Dodika i krpe budžetske rupe u RS-u, spremaju se da SNSD i HDZ predaju kontrolu nad CIK-om, Ustavnim sudom, energetskim sektorom i plinskim interkonekcijama, izgradnjom autoputeva, da isporuče Izborni zakon po HDZ-ovoj, a moguće i državnu imovinu po SNSD-ovoj želji…”, istakao je.

Potom je Izetbegović ocijenio kako “dok ispunjava Dodikove i Čoviće želje i naloge”, “Trojka” probosanski dio javnosti zasipa pričom o “relaksaciji odnosa” i “kompromisima”.

“Niti su odnosi relaksirani, što Dodik svakodnevno potvrđuje, niti je ‘kompromis’ sve dati i predati, a ništa ne dobiti”, zaključio je.