Izložba fotografija u povodu Dana nezavisnosti: BiH nije samo parče zemlje, nego ideja
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Izložba fotografija u povodu Dana nezavisnosti: BiH nije samo parče zemlje, nego ideja

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je izložbom fotografija “Bosnom hodim” autora Envera Palalića u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju u dvorani Bošnjačke nacionalne zajednice.

Na početku okupljanja minutom šutnje i molitvom odana je počast žrtvama nedavnih razornih potresa u Turskoj i Siriji koji su odnijeli brojne ljudske živote.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić izrazio je zadovoljstvo zbog brojnosti okupljenih uzvanika u dvorani Bošnjačke nacionalne zajednice.

“Svaki Dan nezavisnosti unazad mnogo godina govori se da je upravo taj Dan nezavisnosti prijeloman za BiH. Vjerujem da će tako biti i u narednim godinama, no unatoč svemu što se govori, BiH opstaje, ne samo kao država, već i kao ideja koju je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović formulirao kao ‘ne samo parče zemlje na Balkanu, već kao ideju da ljudi različitih nacija i vjera mogu živjeti zajedno’. Drago mi je da postoji emocija, ljubav, prema našoj matičnoj domovini koju smo, ma gdje bili, dužni njegovati”, poručio je okupljenima Hodžić.

Naglasio je kako je Dan nezavisnosti BiH potrebno ne samo obilježavati, nego i proslavljati s obzirom na sve ono što je BiH prošla kroz svoju dugu historiju.

Posebno se zahvalio autoru izložbe fotografija “Bosnom hodim” Enveru Palaliću na nesebičnom trudu i zalaganju koje je uložio kako bi se ova izložba realizirala.

Potpredsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Sead Berberović naglasio je  kako je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH.

Podsjetio je kako je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti tadašnje federalne jugoslavenske jedinice BiH.

“Taj referendum i njegovi rezultati uveliko su odredili sudbinu BiH, kao i proces raspada bivše države i budućnost svih novonastalih država na tom prostoru”, naveo je Berberović.

Dodao je kako su državnost BiH u narednom periodu, nedugo nakon referenduma, priznale brojne države svijeta, s tim da je u članstvo Ujedinjenih naroda BiH primljena 22. maja 1992. godine, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom.

Ivan Pavišić izveo je na gitari sevdalinku “Kraj tanana šadrvana”, a o izložbi fotografija “Hodim Bosnom” govorio je Edib Ahmetašević, snimatelj i profesor filma.

Ahmetašević je podsjetio na dugogodišnje bogato iskustvo Envera Palalića koji je cijeli svoj život posvetio fotografiji.

“Ove fotografije svjedoče o njegovoj ljubavi prema domovini i one na najbolji način pokazuju urbanu fotografiju, kulturu i tradiciju Bosne, a priprema i četvrtu izložbu jer osim što hodi Bosnom, Enver hodi i Slovenijom, Švicarskom i Francuskom, tako da se nadam da ćemo uskoro vidjeti dio tog velikog i širokog opusa”, rekao je Ahmetašević.

Upozorio je na Palalićevu vrijednu zbirku od preko sto foto i kino kamera, poručivši kako je riječ o kolekciji koja zaslužuje zavičajni muzej ili sličan oblik čuvanja i prezentacije.

Fotograf Enver Palalić, autor izložbe “Bosnom hodim”, rođen je u Travniku 1945. godine. Fotografijom, kao porodičnim zanatom kojeg je naučio i zavolio preko dvojice daidža, bavi se od 1960. godine.

Palalić je 2016. godine započeo izlagati fotografije iz serijala “Bosnom hodim”, s tim da je ovo treća izložba iz tog serijala koja obuhvata ukupno 70 radova. Osim izloženih fotografija koje prikazuju gradove i mjesta s autorovih putovanja u proteklih osam godina, prikazana je video projekcija fotografija s autorovih prethodnih izložbi.

U znak zahvalnosti za podršku u svom radu, Palalić je poklonio nekoliko svojih uradaka zaslužnim pojedincima iz publike. Na obilježavanju Dana nezavisnosti BiH učestvovali su i ambasador Republike Turske u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran, saborska zastupnica bošnjačke nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, posebni savjetnik hrvatskog ministra vanjskih poslova Domagoj Knežević, direktor Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, predstavnici Ambasade BiH u Hrvatskoj i Grada Zagreba te brojne druge zvanice.