“Jedna si jedina” postala zvanična himna Republike Bosne i Hercegovine
Društvo Istaknuto

“Jedna si jedina” postala zvanična himna Republike Bosne i Hercegovine

Bio je 24. novembar 1995. godine kada je Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine, na svojoj 300. sjednici, usvojilo tekst i muziku himne Republike Bosne i Hercegovine pod naslovom “Jedna si jedina”. Tekst je napisao Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, na muziku narodne pjesme “S one strane Plive”.

“Himna je nastala u vrijeme kada nije bilo vremena za slavlje jer sam je pisao mnogo prije usvajanja na toj sjednici, tokom jednog od najtežih trenutaka u historiji naroda ovih prostora. Nastala je iz nužde da se da glas osjećaju koji sam dijelio s mnogima oko sebe i vjerujem da su se upravo mnogi i našli u tim stihovima, manje zato što je predstavljala tada državu i narod, a više zbog iskrenosti i namjere s kojom sam je ja pisao, a drugi usvajali, pjevali i osjećali svojom. Čast je bila dati sebe na taj način, u kapacitetima koje sam imao, a to su riječi koje sam komponirao na prekrasnu, tradicionalnu melodiju svih naroda ove zemlje”, ispričat će mnogo godina kasnije Dervišhalidović za Stav.

“Izvodio sam je pred ljudima kojima je davala krila i snagu da sanjaju i grade bolju sadašnjost i budućnost. I svaki put sam imao dojam da radim nešto važno i nešto što ljudima znači, a to je najveće zadovoljstvo za umjetnika”, rekao je Dervišhalidović.

Pogledajte kako je izgledalo izvođenje himne na koncertu Dine Merlina u Bihaću 21. augusta 1995. godine, dakle, i prije nego što je himna zvanično usvojena.