Jutarnji list: 520 miliona eura viška u državnoj kasi
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Jutarnji list: 520 miliona eura viška u državnoj kasi

Od poreza na dobit i ekstraprofit država će ubrati 2,3 milijarde eura ili 30 posto više u budžetu, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da je riječ o neočekivano dobrim rezultatima za budžet.

U trenutku izrade budžeta za ovu godinu, Ministarstvo finansija bilo je prilično konzervativno u pogledu očekivanja prihoda od poreza na dobit. Planiran je iznos od 1,58 milijardi eura, 5,3 posto više nego lani.

No poslovni rezultati kompanija upućuju na snažan rast dobiti, a redovnom porezu treba dodati i jednokratni na ekstradobit. Koliko bi država na kraju mogla prikupiti od poreza na dobit, analitičari nerado procjenjuju, ali preliminarne analize upućuju na to da je prošla godina nadmašila očekivanja kako u pogledu ekonomskog rasta tako i u smislu izglednih prihoda od oporezivanja dobiti.

Prilično je izgledno, čini se, da će konačna brojka svakako nadmašiti dvije milijarde eura i biti četvrtinu, a moguće i trećinu veća od one u budžetu.

Kada je riječ o prihodima od ekstraprofita, Vlada je najprije iznijela procjenu da bi u budžet mogao donijeti oko 2 milijarde kuna, a potom je smanjila očekivanja na 1,5 milijardi kuna ili oko 200 miliona eura.

No u finansijskim krugovima sada se procjenjuje da će se premašiti i prvobitni iznos, odnosno da bi se od ekstradobiti moglo prikupiti najmanje 300 miliona eura. Iako se računalo da će on uglavnom zahvatiti Inu, vodeće banke i još nekolicinu uspješnih kompanija, kada su poslovni rezultati konsolidirani na razini grupacija ispostavilo se da će obveznika tog poreza biti više nego što se računalo, navodi finansijski savjetnik upoznat s ovom tematikom.

Znatno veći prihodi od poreza na dobit, očito je, državi će olakšati najavljeni projekt podrške HEP-u, najprije kroz dioničarski zajam od 400 miliona eura, a potom još 500 miliona eura za dokapitalizaciju, piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.