Jutarnji list: Demografska strategija do 2033. godine
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Jutarnji list: Demografska strategija do 2033. godine

U završnoj je fazi najnovija, šesta demografska strategija Republike Hrvatske, dokument koji bi se uskoro mogao naći u javnoj raspravi, piše u subotu Jutarnji list.

Kako ovaj dnevnik neslužbeno saznaje, u njoj kratkoročno neće biti propisana mjera prema kojoj bi roditelji primali naknadu u visini pune plate i tokom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, niti će biti propisana mjera besplatnih vrtića i jaslica, što su stručnjaci u radnoj grupi tražili.

Koje će mjere biti propisane i kako dokument izgleda, pokušali smo saznati u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, kojem je na čelu državna sekretarica Željka Josić, no na niz naših pitanja dobili smo samo šturi, općeniti odgovor u kojem se navode fraze o željenim pozitivnim demografskim trendovima bez navođenja načina na koje bi se takvi trendovi trebali ostvariti.

“Izrada Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske do 2033. u završnoj je fazi. Trenutno se provodi postupak prethodnog vrednovanja dokumenta nakon čega slijedi konačno usaglašavanje s radnom grupom i koordinacijskim tijelom te upućivanje u postupak savjetovanja. Jedan od ciljeva Strategije jeste unaprijediti porodičnu politiku i stvoriti uvjete za bolju kvalitetu života porodice. Strategija je usmjerena na ključne ciljeve kojima se nastoje omogućiti pozitivni demografski trendovi te obuhvata široko područje intervencije koje zahtijeva međuresornu saradnju svih tijela državne uprave, lokalne i županijske samouprave”, odgovorili su.

Premijer Andrej Plenković, koji je krenuo s predizbornim aktivnostima, najavio je prošli mjesec da će se baviti trima temama budućnosti. Prva će biti energetika i klimatske promjene, druga je digitalna transformacija, a treća “najvažnija tema opstanka hrvatskog naroda – demografska revitalizacija”.

Ovo će, podsjetimo, biti šesti dokument demografske politike, a svim dosadašnjima zajedničko je da niti jedan nije proveden, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.