Jutarnji list: Hrvatska ne želi žicu prema BiH
Istaknuto Politika

Jutarnji list: Hrvatska ne želi žicu prema BiH

Ono što je prije nekoliko godina bila za Evropsku uniji crvena crta, finansiranje postavljanja bodljikave žice na vanjske granice, sada je ideja koja ima sve veću podršku, piše u subotu Jutarnji list.

Pozivi o ograđivanju žicom vanjskih granica, kako bi se time spriječila masovna ilegalna migracija, ne dolaze samo od krajnje desnice već sve više i od tradicionalnih stranaka centra.

Austrija, zemlja koja je lani najviše bila na udaru ilegalne migracije, otvoreno traži da se novcem EU finansira i ograđivanje vanjskih granica žicom. Pritom se prije svega misli na granicu između Bugarske i Turske. Tu ideju otvoreno zastupa i predsjednik Evropske pučke strane Manfred Weber.

Iako dosad nije spomenuta vanjska granica Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i Srbiji kao posebno problematična, ako se nastavi val dolazaka preko te rute, i ta će granica postati problem i za Republiku Hrvatsku i za EU.

No Hrvatska, pogotovo kada je riječ o BiH, ne želi granicu pretvoriti u tvrđavu. Rekao je to u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

Upravljanja migracijama i snažna zaštita vanjskih granica EU bila je glavna tema na summitu Evropskog vijeća koji je završen jučer u ranim jutarnjim satima. Nakon sastanaka koje su imali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, gotovo tokom cijelog dana u četvrtak, tokom večeri i noći lideri su najviše vremena posvetili upravo migracijama.

Prema riječima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, “atmosfera je bila prilično pomirljiva”, ali i dalje postoje velike razlike među zemljama članicama.

Sve se zemlje slažu u načelu da je potrebna bolja zaštita vanjskih granica i veća solidarnost među članicama EU, ali i dalje je teret neravnomjerno podijeljen, piše novinar Jutarnjeg lista Augustin Palokaj.