Jutarnji list: Najveću dobit ima Podravka, a rast profita iznad 300 posto Belje i Vindija
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Jutarnji list: Najveću dobit ima Podravka, a rast profita iznad 300 posto Belje i Vindija

Najveće kompanije iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora u 2022. godini vrlo su dobro prošle uprkos tome što se naveliko kukalo zbog rasta troškova energenata i sirovina, piše u nedjelju Jutarnji list.

Od najvećih deset jedino su Osatina grupa u vlasništvu Mirka Ervačića i Podravka iskazale značajniji pad dobiti: prva od 54 posto, a druga od 19 posto.

Rekordan rast profita su prijavile dvije iz sastava Fortenove, PIK Belje plus (377 posto) i PIK Vrbovec plus (204 posto), te Vindija (304 posto), a skok od 61 posto imala je RWA Hrvatska te 53 posto Cromaris.

Najveći iznos dobiti među deset posmatranih kompanija u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru imala je Podravka, 26,29 miliona eura, kako pokazuju podaci objavljeni na Fininu servisu Info.Biz.

Prihodi su rasli svima, većinom iznad godišnje stope inflacije, a pritom najviše RWA Hrvatska, koja se bavi proizvodnjom sjemenja, prodajom gnojiva te otkupom žitarica i uljarica, čak 44 posto.

Među top pet kompanija iz domaće prehrambene industrije u inflatornoj 2022. godini je najveći rast prihoda imala Mesna industrija Braća Pivac, 28 posto, te se popela na 290,66 miliona eura.

Najveći rast dobiti je prikazala Vindija, a dosegla je 2,43 miliona eura, uz prihode od 459,68 miliona eura (rasli su 7,6 posto), piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Grgas.