Jutarnji list: Naknada za roditeljski dopust do 20.000 kuna
Ekonomija Istaknuto Nekategorisano

Jutarnji list: Naknada za roditeljski dopust do 20.000 kuna

Maksimalna naknada majci ili ocu tokom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta povećat će se sa sadašnjih 7.500 kuna na iznos od najmanje dvije prosječne plate, a najvjerovatnije na 20.000 kuna, piše u srijedu Jutarnji list.

Dječji doplatak će se udvostručiti te će, ovisno o dohodovnim prilikama porodice, iznositi od 400 do 600 kuna po djetetu, dok će pronatalitetni dodatak ostati jednak i iznosit će 500 kuna.

Glavne su to konture Strategije demografske revitalizacije Republike Hrvatske, čiji je prijedlog dovršen te ga je, kako neslužbeno saznajemo, Središnji državni ured za demografiju i mlade poslao na mišljenje ministarstvima i drugim zainteresiranim tijelima. Konačna verzija, koja će biti upućena u javnu raspravu, očekuje se do 15. jula.

Prijedloge iznosa donosimo u kunama zbog preglednosti i jasnoće jer postojeći iznosi doplataka i naknada nisu ni kozmetički prilagođeni euru, pa, primjerice, dječji doplatak od 200 kuna iznosi 26,49 eura. Očekuje se da će, kad se donese konačni prijedlog, iznosi biti zaokruženi na logične eurske iznose (600 kuna na 80 eura i slično), navodi dnevnik.

Riječ je o dokumentu koji će, bude li usvojen, budžet stajati dodatnih najmanje 270 miliona eura, no s obzirom na to da se radi o predizbornoj godini te da se budžet puni zadovoljavajućom brzinom, upućeni sagovornici očekuju da će dobiti blagoslov Vlade, prije svega ministra finansija.

– To je sad ili nikad, izbori su na pragu, treba iskoristiti trenutak – kaže jedan od stručnjaka s kojima smo razgovarali, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.