Jutarnji list: Reorganizacija Hitne pomoći
Društvo Istaknuto

Jutarnji list: Reorganizacija Hitne pomoći

Više medicinske sestre i tehničari na terenu će samostalno pružati prvu pomoć umjesto ljekara. U tri godine školovalo bi se njih 370, a imali bi veće koeficijente, tj. 25 posto veće plate, piše u petak Jutarnji list.

U maju bi trebale početi prve edukacije za specijalizaciju iz hitne medicine medicinskih sestara i tehničara. Već godinu poslije ti bi novi specijalisti mogli pružati hitnu medicinsku pomoć građanima, odnosno stvarno spašavati živote, jer bi imali veće ovlasti nego sada.

Naime, u sklopu Hitne medicinske pomoći trenutno rade tzv. tim 1, u koji je uključen ljekar i tehničar, te tim 2, u kojem radi medicinska sestra, odnosno tehničar sa srednjom stručnom spremom, te jedna s višom, ali nema ljekara.

Međutim, problem je što tim 2 gotovo nikako ne može pomoći u hitnim situacijama, primjerice nekome ko je u anafilaktičkom šoku, jer ne smiju davati neke lijekove koji spašavaju život poput adrenalina! Drugim riječima, tim 2 gotovo da se svodi na sanitetski prijevoz pacijenata u bolnicu jer dugih ovlasti nema, što nije slučaj u najvećem dijelu zemalja Evropske unije.

To bi se trebalo promijeniti nakon što u iduće tri godine 370 medicinskih sestara i tehničara pripravnika (završena viša medicinska škola) prođu jednogodišnju specijalizaciju iz hitne medicine, što je omogućeno projektom EU.

Ovu će edukaciju provoditi uglavnom univerziteti, a plan je da svake godine imamo oko 120 polaznika te specijalizacije. Naime, ne mogu sve sestre i tehničari hitne otići na specijalizaciju odjedanput, to mora biti sukcesivno – kaže Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.

Dodaje da se prije početka ove specijalizacije također mora promijeniti Zakon o sestrinstvu da djelatnici budu i pravno zaštićeni, što podrazumijeva povećanje njihovih ovlasti u odnosu na trenutne jer bi bez toga oni koji bi pružali stvarnu hitnu pomoć bili u prekršaju uprkos dodatnoj edukaciji i kompetencijama.