Jutarnji list: Trgovci koji su odbili predati liste cijena ostaju bez pomoći države?
Ekonomija Istaknuto

Jutarnji list: Trgovci koji su odbili predati liste cijena ostaju bez pomoći države?

Veliki trgovački lanci koji su se oglušili na zahtjev vlade da joj dostave popis proizvoda ne temelju kojih su se radile tzv. bijele liste mogli bi ostati bez mjera pomoći koje vlada planira donijeti 1. aprila, piše u četvrtak Jutarnji list.

Novi proljetni paket mjera pomoći za ublažavanje cijena energenata vlada će definirati do 16. marta, a na snagu će stupiti 1. aprila, tako da ništa još nije definirano, ali na stolu je prijedlog, kako saznajemo, koji bi iz ovog novog paketa vrijednog milijarde eura izostavio one za koje u vladi smatraju da se nisu korektno ponijeli u krizi.

Sagovornici Jutarnjeg lista kažu da nisu osvetoljubivi, ali da su se ti trgovački lanci ponijeli nekorektno, da su upravo kod njih cijene nakon uvođenja eura najviše rasle te da bijela lista daje rezultate iako su na njoj samo tri domaća velika trgovca koji su dostavili podatke o cijenama određenih proizvoda.

“Tim trgovačkim lancima koji nisu dostavili cijene sigurno nećemo pomagati”, kaže izvor.

Vlada je, podsjetimo, od deset najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zatražila da im se dostavi lista od oko 300 proizvoda u 80 kategorija s cijenama prije i poslije nove godine kako bi građani mogli sami usporediti kod koga je i koliko došlo do poskupljenja nakon uvođenja eura.

Od deset velikih trgovaca, liste s cijenama proizvoda dostavili su samo domaći trgovački lanci Konzum, KTC i Tommy pa bi oni i dalje trebali računati na subvencioniranu cijenu električne energije i plina. Kaufland, Lidl, Spar, Plodine, Studenac, NTL, Mlin i pekare nisu dostavili svoje cijene, pa bi ubuduće mogli plaćati struju i plin po nekoliko puta većim cijenama nego dosad, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.