Jutarnji list: Učenicima do četvrtog razreda novi predmet – praktične vještine
Društvo Istaknuto

Jutarnji list: Učenicima do četvrtog razreda novi predmet – praktične vještine

Učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole dobit će novi predmet naziva praktične vještine, piše u utorak Jutarnji list.

Prvi je put kurikulum novog predmeta spomenut u Javnom pozivu za izbor članova radne grupe za rad u sklopu eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, objavljenom na stranicama nadležnog ministarstva.

Od jeseni u pedesetak škola kreće eksperimentalna provedba projekta cjelodnevne škole, koja podrazumijeva boravak djece u školi do popodnevnih sati (još nije definirano do koliko).

Ministarstvo još nije predstavilo cijeli projekt, no kako je pisao Jutarnji u nedjelju, jedna od novosti jest da učiteljice razredne nastave više neće održavati nastavu tjelesne i zdravstvene kulture nego će se u školama zaposliti magistri kineziologije. Pritom se u četvrtom razredu osnovne povećava satnica tjelesnog s dva na tri sata.

Novi predmet praktične vještine trebao bi biti jedan od nastavnih sadržaja kroz koji će učiteljice razredne nastave kompenzirati gubitak sati tjelesne i zdravstvene kulture.

Predmet praktične vještine učenici bi imali jedan sat sedmično, a kako saznajemo, osnovni elementi novog kurikuluma bili – samostalnost i briga o sebi, sigurnost, saobraćaj i prva pomoć, potom dizajn i izrada rukotvorina (i ostalih proizvoda), dom i okruženje domaćinstva, finansije (i ekonomija) te participacija i poduzetništvo.

Prema prvim konturama predmeta praktične vještine, učenici bi među ostalim učili o zdravoj prehrani, higijeni, dnevnoj organizaciji dana, a očito je da se ovim predmetom u škole vraća i dio vještina koje su nekadašnje generacije učile kroz domaćinstvo.

Taj dio će obuhvatati poučavanje o kućanskim poslovima – čišćenju, kuhanju, recikliranju i slično. Učiteljice bi djecu trebale podučavati i tome kako funkcioniraju kućanski aparati, pa i kako popraviti jednostavne kvarove u kući, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.