Jutarnji list: Ustavni sud – Ukidanje mjere roditelja odgojitelja nije protuustavno
Istaknuto Politika

Jutarnji list: Ustavni sud – Ukidanje mjere roditelja odgojitelja nije protuustavno

Zagrebačka gradska vlast može odahnuti – Ustavni sud dao je zeleno svjetlo odluci Gradske skupštine iz 2022. kojom je revidirana ranija odluka o postupnom ukidanju demografske mjere roditelja odgojitelja, koju je uveo bivši gradonačelnik Milan Bandić, piše u nedjelju Jutarnji list.

Kada je preuzeo vlast, aktuelni gradonačelnik Tomislav Tomašević naslijedio je mjeru kojom je 5.800 majki u Zagrebu dobivalo oko 5.000 kuna mjesečno za troje ili više djece. Za nju se mjesečno iz gradskog budžeta moralo izdvajati oko 40 miliona kuna, pa ju je Tomašević prije dvije godine trajno ukinuo, a za postojeće korisnike drastično je srezao.

Naknada se trebala dobijati do 15. godine djeteta, ali se skratila do sedme godine, i još se s 5.000 srezala na 1.000 kuna neto. Korisnici mjere pokrenuli su upravni postupak, a Visoki upravni sud, u julu prošle godine, nakon provođenja testa razmjernosti, zaključio je kako su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem te mjere legitimni, ali nova, ovako srezana mjera, nije razmjerna cilju koji se želio postići.

Grad je, naime, želio spasiti budžet (Tomašević je govorio o godišnjoj uštedi od 300 miliona kuna za prošlu godinu), vratiti žene na tržište rada, a djecu u vrtiće. Mjera se revidirala, i u septembru prošle godine donesena je nova, prema kojoj puna novčana pomoć korisnicima ostaje do 31. marta 2023., a onda se postupno smanjuje.

To je značilo da roditelji odgojitelji do toga datuma ostaju na razini 65 posto prosječne bruto plate u privredi u Zagrebu, a od 1. aprila pomoć im se smanjuje na iznos minimalne plate u Hrvatskoj, a od 1. jula na 50 posto minimalne plate.

Određeno je bilo i da će svi korisnici naknadu dobijati do 30. septembra, a nakon toga gube je oni čija su djeca starija od sedam godina. Grad je uveo i kompenzacijske mjere, od proširenja vrtićkih kapaciteta, do mjera koje bi trebale pomoći povratku roditelja odgojitelja, mahom žena, na tržište rada, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.