Jutarnji list: Uzbuna na tržištu plina
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Jutarnji list: Uzbuna na tržištu plina

Dio trgovaca smatra da je nova nabavna cijena plina od 41 euro neodrživa i može dovesti do sloma tržišta, piše u četvrtak Jutarnji list.

Predložena cijena nabave plina od 41 eura za megavatsat od 1. aprila neodrživa je i mogla bi dovesti do sloma domaćeg tržišta plina, poručio je Jutarnjem listu čelnik jednog od najvećih domaćih trgovaca plina koji je zbog pozicije na tržištu zamolio da mu ne spominju funkciju i kompaniju iz koje dolazi.

“Hrvatski potrošači plina moraju znati šta se događa, a koliko vidimo, niko od nadležnih ne želi im saopćiti istinu da će nova metodologija Hrvatske energetske regulatorne agencija za cijene plina (HERA) u javnoj usluzi opskrbe, ako se nešto ne promijeni u razdoblju do 1. aprila, staviti opskrbljivače plinom u neodrživ položaj jer su plin za sljedećoj sezonu nabavljali po znatno većoj cijeni od 41 euro za megavatsat”, kaže sagovornik.

Na pitanje zašto se najveći opskrbljivači plinom, prije svega Gradska plinara Zagreb-Opskrba koja isporučuje plin najvećem broju domaćinstava u državi, ne bune protiv predložene cijene nabave od 41 euro za megavatsat, izvor kaže da “službena odluka o cijeni plina još nije donesena”.

Formalna odluka o cijeni nabave plina u rukama je HERA-e, koja je 26. marta zaključila javnu raspravu o novoj metodologiji utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbu plinom i zagarantiranu opskrbu u kojoj je predložena sporna cijena nabave plina od 41 euro za megavatsat ili četiri centa za kilovatsat.

Na pitanje ustraju li na predloženoj cijeni nabave plina, iz HERA-e smo upozoreni da ne mogu izlaziti s konačnim sadržajem metodologije sve dok ona nije službeno objavljena, piše novinar Jutarnjeg lista Vedran Marjanović.